Много страни по света разчитат на внос на пшеница. Цените са високи отдавна, но инвазията на Русия в Украйна предизвика нов ценови шок. Двете нации са сред водещите световни износители.

Ливан и други страни като него, които са изправени пред множество катастрофи наведнъж, са засегнати особено силно, тъй като са големи вносители на пшеница.

"Ситуацията става критична", каза Пол Мансур, собственик на Crown Mills, един от само 12-те вносители на пшеница в страната, цитиран от The National News, издание, специализирано за Близкия изток.

"Всички купуват брашно и ние не можем да задоволим търсенето, защото в противен случай запасите ни ще изчезнат след две седмици", отбеляза Мансур

Той сравни ситуацията с масовото теглене на пари от банка, когато клиентите й смятат, че тя може да спре да функционира в близко бъдеще.

Цените на пшеницата скочиха от началото на войната в Украйна, един от най-големите производители в света. Обикновено Ливан купува 96% от пшеницата си от Русия и Украйна. 


Световна криза за пшеница

Нахлуването на Русия в Украйна заплашва да наруши значително глобалното снабдяване с пшеница, карайки цените на жизненоважната реколта да скочат до небето и вдигайки тревога сред експертите по продоволствена сигурност за нейния вълнообразен ефект върху зависими от внос страни от Близкия изток и Северна Африка, предупреди наскоро Foreign Policy.

Само седмица след началото на военния конфликт (24 февруари) цените на пшеницата скочиха до рекордно високи нива, отразявайки страха на търговците, че износът от Украйна, известна като житницата на Европа, може да се забави или дори да спре напълно, заради разрушаване на украинските пристанища. В Русия, най-големият производител на пшеница в света, износът е прекъснат, тъй като международните компании изоставиха дългогодишните си бизнес връзки и се измъкнаха от страната на фона на масираните западни санкции.


Ливанската държава се опитва да помага на вносителите с програма за доларови субсидии, като целта е да се търсят и намират алтернативни доставчици. Но пък такива изискват големи авансови вноски и могат да пренасочат доставките, ако плащанията се забавят.

Допълнително затруднение предизвиква това, че Ливан е малък пазар - едва 6 млн. души, което предполага и малък интерес от износителите.  

"Доставчиците не се интересуват от Ливан и се обръщат към страни, които със сигурност ще им плащат, като Египет, Турция или Гърция", отбеляза Мансур.

"Най-добра алтернатива, като източник на пшеница, могат да са Франция, Германия или Полша. Това би струвало 200 долара повече на тон, от цените миналия месец, когато купувахме пшеница по 350 долара за тон."

Ще бъде трудно за Ливан вноса на такива цени. В интервю за The National този месец министърът на икономиката Амин Салам каза, че централната банка няма капацитет да субсидира вноса на пшеница на по-високи цени.

Видеото е на DW