Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди днес новите цени на водата за 26 района на страната, които ще влязат в сила от началото на следващата година. От обсъждането стана ясно, че цената на водата в някои населени места ще поскъпва до 6 на сто, а в други ще поевтинее до 22 на сто.

Поскъпване енергийният регулатор предвижда да има в 7 града, като най-значително е предвиденото повишение с 6% в София и Разград.

Поевтиняване за ВиК услугите се предлага в 16 населени места. Най-значително е за Видин - с близо 22%, следван от Сливен - със 17% , Ямбол и Добрич - с 14-15%. Без промяна остава цената на водата в Монтана.

За районите, за които се предвижда намаление и бъде взето решение от КЕВР, съответните дружества ще ги обжалват.

3e-news.net

За да определи дали да има поскъпване или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони на третата година, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата, обясни Ивайло Касчиев от КЕВР.

За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър. Най-скъпа ще е ВиК услугата в Разград - 3,63 лева.

До момента изменението на одобрените цени беше свързано единствено с натрупаната инфлация. Сега вече се отчита и реално свършената работа от дружествата по отношение на изпълнението на инвестиционните програми и показателите за качество. В случая с водата поевтиняването може да бъде разглеждано и като лоша новина, защото означава, че ВиК дружествата не са се справили, обясни Ивайло Касчиев.

Има няколко оператора, които се открояват с недобри постигнати резултати и при тези дружества намалението на одобрените цени е сравнително най-високо спрямо другите, отбеляза представителят на КЕВР.

Окончателно решение за цените трябва да бъде взето на закрито заседание на КЕВР 23 декември и те да влязат в сила от началото на следващата година.