Страните от ЕС вече няма да могат да внасят въглища от Русия, съобщава ДПА. В сряда, 10 август, изтича преходният период на ембаргото, наложено за въглищата от Русия, което членките на общността договориха през април като част от петия пакет санкции срещу Москва.

За да може промишлеността да се подготви за забраната, бе договорен 120-дневен преходен период, припомня германското финансово издание boerse-online.de, на което се позова БТА.

През април Европейската комисия заяви, че ембаргото върху въглищата ще струва на Русия около 8 млрд. евро годишно. Това бе първата мярка на ЕС срещу доставките на енергийни суровини от Русия.

В последващ санкционен пакет Съюзътт договори и забрана за внос на голяма част от руския петрол, за да засили натиска върху Кремъл. Петролното ембарго би трябвало да влезе в сила в края на годината с изключение за няколко държави, които са особено силно зависими от руската суровина. Сред тях е Унгария, но която ще бъде позволено да продължи да получава петрол по тръбопроводи от Русия.

Руският оператор "Транснефт" обаче вчера съобщи, че е спрян транспортът на петрол за Унгария, Чехия и Словакия по тръбопровода "Дружба".

От вторник, 9 август, пък влезе в сила планът на ЕС за икономии на газ при извънредни ситуации, намерението на който е страните членки да се подготвят за евентуално спиране на доставките на руско синьо гориво. 

Този план предвижда всяка страна членка на Общността доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си на природен газ с 15 на сто между 1 август и 31 март в сравнение със средния си разход за същия период през последните пет години.