Транзитът на руски петрол за три европейски страни през Украйна е спрян след отказ на банкова трансакция, свързан със санкциите срещу Москва, съобщи руската компания "Транснефт", цитирана от Франс прес и БТА.

В резултат на отказаното плащане украинската компания "УкрТрансНафта" е спряла да предоставя услуги за пренос на петрол през украинска територия от 4 август през южната тръба на петролопровода "Дружба", уточнява "Транснефт", цитирана от ТАСС. По този маршрут се доставя петрол за Унгария, Чехия и Словакия.

Транзитът през Беларус за Полша и Германия продължава.

"Транснефт" посочва, че нейното плащане за транзита през Украйна през август, извършено на 22 юли, е било отказано на 28 юли заради влизането в сила на някои санкции срещу Москва.

За решаването на въпроса "Транснефт" е изпратила заявление до упълномощената банка, да бъде подадена информация до европейския регулатор, така че да се получи разрешение за плащане по договора с "УкрТрансНафта". Обмислят се и варианти за алтернативно превеждане на парични средства.

Въпреки военната офанзива на Русия от края на февруари, през Украйна продължава транзитното подаване на петрол и газ за Европейския съюз, много от чиито членки са силно зависими от руските течни изкопаеми горива, припомня АФП. ЕС прие през юни поетапно ембарго за руския петрол, като до шест месеца се предвижда прекратяването на петролните доставки с кораби.

Доставките през петролопровода "Дружба" получиха разрешение да продължат временно, без краен срок. Тази отстъпка беше издействана от унгарския премиер Виктор Орбан, който поддържа отношенията си с президента Владимир Путин и чиято страна зависи от евтиния руски петрол за 65 процента от потреблението си.