В разгара на продоволствена криза инвеститори, управляващи 14 трилиона долара, призоваха Организацията на обединените нации (ООН) да създаде глобален план за устойчиво развитие на селското стопанство и ограничаване на един от най-големите източници на вредни за климата емисии - тези на метан. Това съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на писмото на инвеститорите.

Обръщението им идва на фона на решението "богатата" на добитък Нова Зеландия да сложи "цена" на овцете и говедата заради отделяния от тях метан. От САЩ пък дойде новината за намерен начин за измерване на отделения от стадата и фермите вреден газ - от космоса.  

Производството на храни допринася за около една трета от глобалните емисии на парникови газове и е главна заплаха за 86% от видовете в света, застрашени от изчезване, се казва в обръщението - като в същото време животновъдството е отговорно за три четвърти от загубата на огромния горски пояс в Амазония.

В същото време ООН отбелязва, че животновъдството допринася за 44% от предизвиканите от човека емисии на метан, освободен от добитъка, оборския тор и отглеждане на фуражни култури. 

Как ще намаляват метана в новозеландските ферми

Нова Зеландия разкри план за облагане на овцете и едрия рогат добитък в опит да се справи с един от най-големите източници на парникови газове в страната, съобщиха световните агенции.

Това ще направи страната първата в света, която таксува фермерите за емисиите на метан от животните, които отглеждат, отбеляза би Би Си (BBC).

Нова Зеландия е дом на малко повече от пет милиона души, но и на около 10 милиона говеда и 26 милиона овце.

Почти половината от общите емисии парникови газове в страната, главно метан, идват от селското стопанство. Те обаче към момента не са включени в схемата за търговия с емисии на Нова Зеландия, която е критикувана с призиви към правителството да направи повече, за да спре глобалното затопляне.

"Няма съмнение, че трябва да намалим количеството метан, което изхвърляме в атмосферата, а ефективната система за ценообразуване на емисиите за селското стопанство ще играе ключова роля за това как да постигнем това", каза министърът на изменението на климата на Нова Зеландия Джеймс Шоу.

Съгласно предложението фермерите ще трябва да плащат за газовите емисии от своите животни от 2025 г.

Планът също така включва стимули за фермери, които намаляват емисиите чрез фуражни добавки; в същото време залесяването във фермите може да се използва за компенсиране на емисиите.

Андрю Хогард - който е млекопроизводител и президент за страната на Федералната организация на фермерите на Нова Зеландия - каза пред Би Би Си, че като цяло одобрява предложенията.

"Ние работим с правителството и други организации по това от години, за да намерим подход, който няма да спре земеделието в Нова Зеландия, така че подписахме много неща, от които сме доволни."

Все още има детайли, които да се изчистят, като например кой всъщност прилага схемата, така че все още има какво да работим с правителството, добави Хогард.

Парите, събрани от схемата, ще бъдат инвестирани в научноизследователска, развойна и консултантска работа в услуга на фермерите, съобщиха от министерството на околната среда на страната.

Предложението е възможно да предизвика най-голямото регулаторно смущение в земеделието след премахването на земеделските субсидии през 80-те години, каза Сюзън Килсби, икономист в областта на земеделието в ANZ Bank, която Ройтерс цитира.

Как да се измерват емисиите - новина от САЩ

В последните дни на април Ройтерс (Reuters) съобщи, че сателитни станции са открили емисии метан от крави в Калифорния, САЩ, което всъщност първи случай на улавяне на тези емисии от добитък от космоса, което дава възможност и за тяхното измерване.

Компанията за събиране и обобщаване на екологични данни GHGSat анализира миналия месец получени през февруари данни от своите сателити и определи източника на метан от хранителна площадка в селскостопанската долина Хоакин близо до Бейкърсфийлд, Калифорния.

Това според GHGSat е важно, тъй като емисиите от метан в селското стопанство са трудни за измерване, а е необходимо точно измерване, за да се определят приложими (реални) цели за намаляване на производството на говеждо месо.

Компанията заяви, че количеството метан, което е открила от само това хранилище, ще доведе до 5116 тона емисии на този газ, ако се поддържа в продължение на една година. Ако този метан бъде уловен, той може да захрани над 15 000 домове, се казва в съобщение на компанията.

Селското стопанство допринася с 9,6% за емисиите на парникови газове в САЩ, според Агенцията за опазване на околната среда (Environmental Protection Agency - EPA) и около 36% от емисиите на метан, предимно от добитъка.

За свободната паша

Напоследък и у нас се повдига въпросът за свободната паша, особено в планинските райони. Дори се появиха предложения за ограничаването й заради отделяния от животните метан в атмосферата.

Животните независимо дали са в обора или са на пасището, те ще отделят метан, каза за Dir.bg председателят на комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски. Въпросът със свободната паша е по-скоро за ефективността, която трябва да търсим в нашите земеделски стопанства, защото когато животните се отглеждат оборно, те са много по-ефективни като производство - на мляко и месо. Когато са на свободна паша, най-много се доближават до биопроизводството, това е факт, коментира Абровски.

Световният натиск

Писмото на инвеститорите, с което започнахме текста, акцентира на необходимостта от намиране на път за намаляване на тези емисии.

За да поддържа целта от 1,5ºC в рамките на договореното, глобалната хранителна система спешно изисква пътна карта със златен стандарт, която намалява емисиите, като същевременно защитава здравето и поминъка на хората по целия свят", каза Гюнтер Талингер, председател на глобалния, подпомогнат от ООН, алианс Net-Zero Asset Owner Alliance, един от подписалите писмото.

"Ние призоваваме ФАО да действа върху основите на науката и да работи за предоставянето на тази забележителна пътна карта."

На миналогодишните преговори за климата повече от 100 държави обещаха да намалят емисиите на метан с 30% и да обърнат тенденцията за обезлесяване до 2030 г. Голяма част от това намаление ще трябва да дойде от животновъдството, според Агенцията на ООН по храните, която заяви, че този отрасъл на селското стопанство дава 44% от предизвиканите от човека емисии на метан.

Изпробват се няколко метода за намаляване на емисиите на метан от добитъка, включително добавяне на морски водорасли към диетите на добитъка.

Защо метанът

Метанът е вторият най-голям виновник за изменението на климата. Пред него се нарежда единствено въглеродният диоксид (CO2). В Европа 10% от общите емисии на парникови газове се дължат на метана. Метанът е по-мощен от въглеродния диоксид и спомага за образуването на озон в по-долните слоеве на атмосферата, а той е силен замърсител на въздуха на местно равнище и причинява сериозни здравни проблеми. Следователно намаляването на емисиите на метан допринася и за забавянето на изменението на климата, и за подобряването на качеството на въздуха.

Емисиите на метан от селскостопански отпадъци могат да бъдат улавяни и от тях да се получава биогаз, който е възобновяем енергиен източник. Така че ефективното управление на емисиите на метан може да генерира приходи и да доведе до инвестиции в селските райони, се казва в документ на ЕС.