Намиращият се под европейски и американски санкции руски олигарх и приближен на Владимир Путин Аркадий Ротенберг инвестира в недвижимости в Германия. Избраните градове са Берлин, Мюнхен, Франкфурт и Хамбург. Той няма право да купува недвижими имоти в Европейския съюз, но явно е намерил начин да заобиколи санкциите.

Това се казва в разследване на SWR и Berliner Zeitung, публикувано вчера. Сред придобивките му е комплекс Kudamm-Karree в Берлин, в който влизат търговски център, теарти, офис сгради. Вече има и виждане там да бъде построен модерен търговски център.

Разследването сочи още операта в Мюнхен, офис-комлексът LES 1 в Хамбург, хотел Sofitel във Франкфурт и хотел Stue в Берлин. Общата оценка на придобитите недвижимости достига 1 милиард евро.

Собственици на имотите са офшорни компании, но в някои от тях разследващите са открили хора на Ротенберг. Самият милиардер отрича да има интереси в недвижими имоти в Германия, но следите водят именно към контролирани от него компании., след като е бил запитан от руски медии за разследването.