"Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добре цени за потребителите". Това заяви икономическият министър Богдан Богданов пред NOVA.

КЗК заяви вчера, че включването в инициативата "Достъпно за вас" на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци. Антимонополният орган посочва, че "стартираната инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципът на свободната стопанска инициатива". Според комисията възможна мярка за справяне с ръста на цените би била "предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на "Топъл обяд".

"Нашата инициатива е да постигнем трайно ниски цени на 50 продукта от първа необходимост. Самата кампания е доброволна. Второ - кампанията не задължава една или друга верига да спазва определени тавани на цени. Ние създадохме основа за конкуренция между различните участници в инициативата и то за тези 50 продукта от първа необходимост. Ние подготвихме първоначално юридическо становище, не виждахме необходимост да съгласуваме процедурата с КЗК. В крайна сметка дори част от веригите изразиха опасения за включването им в кампании", каза Богданов.

Идеята, заложена в инициативата "Достъпно за вас", е търговските вериги доброволно да започнат да предлагат храни от няколко основни групи стоки на възможно най-ниска цена, като тя ще се показва на своеобразно табло. Всяка седмица веригите, които решат да се включат, ще предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи - хляб и зърнени храни, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, които са в малката потребителска кошница.

Богданов заяви, че в становището на КЗК няма правни аргументи, а икономически разсъждения.

"Ние не залагаме цени. Ние им казваме, че се конкурират за тези 50 продукта", обясни министърът. Още вчера е подготвено допълнително становище до КЗК. "Ще инициирам разговор", допълни той.

"Не искаме участниците в инициативата да бъдат компрометирани. Не искаме и потребителите да са в ситуацията, както казва КЗК, да им се предлага само един топъл обяд. Още днес ще изпратим писмо до Комисията за искане на среща, за да обсъдим притеснителните точки", каза Богданов.

Той коментира и защо някои продукти като абсолютна стойност в България са по-скъпи отколкото в страни като Германия и Австрия.

"България вече е нетен вносител на хранителни продукти, произвеждаме все по-малко. Тези продукти, които в момента са на пазара, в не малка част са вносни, ние нямаме контрол върху веригата на доставки", каза Богданов.

Критика по отношение на инициативата на Министерството на икономиката дошла и от синдикатите, които също смятали, че инициативата не е пазарна.