Въпреки че инициативата "Достъпно за вас" не задължава участниците в нея да поддържат определени цени, а напротив стимулира конкуренцията между тях в определени хранителни групи, беше поискано и становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщи Министерството на икономиката и индустрията.

От полученото становище в министерството, цитирано от ведомството, става известно, че "включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци".

КЗК посочва още, че "стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България".

Според комисията възможна мярка за справяне с ръста на цените би била "предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд", посочва министерството.

"Министерството на икономиката няма да се откаже да търси решения, чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас", коментира министър Богдан Богданов, цитиран в прессъобщението.

След проведени срещи с представители на хранителните вериги на национално и регионално ниво, Министерството на икономиката и индустрията постигна принципно съгласие за включване в инициативата "Достъпно за вас" на представителите на търговските вериги в страната, отбелязват от ведомството. Инициативата цели българските потребители да получат около 50 продукта от малката потребителска кошница на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас. Тя е на принципа на доброволното партньорство в синхрон между държавата и бизнеса. В процеса на разговори постъпиха и множество запитвания за включване в инициативата и от нехранителни вериги, както и на представители на аптечни вериги, допълват от министерството.

В сряда миналата седмица, министър Богданов обяви, че започва инициативата, която цели да направи достъпен за потребителите пакет от хранителни стоки от първа необходимост, предлагани в търговските вериги, за определен период от време. "Достъпно за вас" е планирано да започне от началото на ноември и да продължи осем месеца, каза министърът по време на първото издание на форума за модерна търговия More than trade, организиран от Сдружението за модерна търговия.

След това президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът не е против новата инициатива на министерството, но с нея не може да се очаква да се овладеят спекулативните процеси в цените.