Горивата поевтиняха напоследък, не заради протестите на хората, а защото нефтът падна на борсите, каза Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация по време на работна среща в Стара Загора.

Учудвам се, че нямаше протести преди три месеца, когото започнахме да вдигаме цените на горивата, а бяха сега, когото цените падат, каза Златев.

Нито е имало, нито има смисъл да се прави договорка между фирмите за цените на горивата. Ние работим на висококонкурентен пазар със суровини на борсова цена, а производствените и транспортните разходи на горива са почти еднакви, посочи Златев.

Преди година половина Комисията за защита на конкурнцията ни разследва за това, че цените на горивата по бензиностанциите са еднакви, а сега вълненията са защо цените са различни. Нефтът се търгува по международни цени,технологията за производство на горива също е почти еднаква. Цените зависят от степента на ефективност на рафинериите. В рафинерия в Холандия, подобна на тази в Бургас, работят 250 души, а в нашата са заети три хиляди, но ние никога не сме си позволявали да съкращаваме хора, посочи Златев.

Ако през зимата отпадне биокомпонентата в горивата, може да се очаква поевтиняване от две стотинки на литър при бензина А 95 и пет стотинки при дизеловото гориво, каза Живодар Терзиев, собственик на фирма, член на БПГА. Киселините в биодизела обаче могат да създадат големи проблеми на двигателите на вашите автомобили, защото биодизелът е трудно управляем при температури по-ниски от пет градуса, посочи Терзиев. Ако отпадне влагането на биокомпоненти през зимата,то според евродирективи, те трябва да се увеличат през лятото, защото страната и търговците ще бъдат глобени, посочи Терзиев.