Валентин Златев: Картел за цените на горивата у нас няма

Цените зависят от степента на ефективност на рафинериите, заяви той

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бензина тук в САЩ , където живея, е 3 долара за галон 3,8 литра. В левчета излиза 1,37 лв за литър бензин. Ако заплатите тук са примерно 10 пъти по-големи, данъците и акцизите са повече от в България,а суровината като разход е същата , излиза че рафинериите бачкат за бог да прости май. Вальо, ако успееш да изкоментираш тая ситуация , ще дойда лично да ти стисна ръката и да ти се извиня пред камера !

Не знам защо си мисля но ако отпадне правешката компонента в горивата цените ще станат нормални в България.

Този назначен бизнесмен се е взел много на сериозно. Лъже бетер политик. Елементарна аритметика е да се изчисли, че няма как при 15% спад на суровината, цената на крайния продукт да намалее с 20%, при положение, че близо 50% от нея е акциз, който не се влияе от борсовите цени на нефта. Още повече, че в момента се продава продукт, произведен от суровина, закупена преди месеци. А щом при това положение производители и търговци могат да си позволят да намаляват цени в такъв порядък, означава, че досега са продавали на свръх печалба, което е възможно единствено при картелно споразумение. Подкрепено от държавата, в лицето на нейните институции. Най-малкото, защото и на нея и е изгодно да получава по-висок размер на ДДС. Или пък заради още нещо?

Прав е Златев. Където има монопол, не може да има картел !

и не ни баламосвай, защото всички знаем как "определяте" цените на горивата и че в тази цена външната политика е повече от икономическата основа!

Които излизат от Лукойл са едни от НАЙ ВИСОКИТЕ В ЕС. Данъчните складове също са техни. Не е проблем да дойдат по евтини горива но трябва да използват техните складове и да им а щат наем. Разбира се наемът е такъв че компенсира по ниската цена. ВЛАСТ ИМЕЕЩИТЕ СА ЗАЩИТИЛИ МОНОПОЛА НА ЛУКОЙЛ ОТВСЯКЪДЕ.

Като чета коментарите... плюсовате и минусите които ги оценявт...май ще се помисля точно обратното другарю Златев. Гробарите ни яко ей...

Картел сигурно няма, но какво прави държавата, за да засили конкуренцията? Нищо. Оставя Златев да си разиграва коня с акцизните складове. Защото сигурно благодари на когото и където трябва, плаща каквото и на когото трябва, държавата контролира по-лесно ситуацията, прибира си акциза и ДДС-то и всичко е шес`. Ама това, че хората плащат все по-скъпи горива, ами...да се оправят. Златев, Борисов и бюджета са на плюс.

Нема картел. Ми що се притеснявате тогава ? Направо да я закрием тази рафинерия, пък ще видим има или няма картел. Този субект парите си ги е направил щото рине сняг по нивите на Правец !

"Валентин Златев: Картел за цените на горивата у нас няма" Въпрос - А защо на 17.11,2018 г. цената на А95 по всички бензиностанции( без значение фирмата) от София до морето бе 2.11 лв. ?

Погледнете снимката,какви муцуни само!? Това да не е кадър от филм на Скорсезе!? Приличат на италианогагстерчета от антуража на Дениро! Нямало картел ,и се хили муцуната мазна!? Ми,няма,има монопол на ЛукфакингОил!!! Обяснява ни ,като на малоумни ,как се формира цената,ма хич не е заради протестите подпаднала цената! Хич,не е! Ма,само 30стинки поне,заради протеста!!!

Вие незаконните милионери мноооого знаете ,но кога ще започнете да си плащате всички дължими данъци към хазнатааааа...!?

Картел че няма - няма, обаче има колкото щеш злоупотреба с доминиращо положение на пазара. Махнете това, ами виждали ли сте по-нагли, арогантни и охранени мутри от тия двамата на снимката? А, сетих се, има още много такива в т.нар Народно събрания.

Да, бе! повЕрвах Му!!

В най-скоро време трябва да се направи референдум за закриване на тази рафинерия. Тогава ще си чуеш присъдата, както и всички политици, които гушите и както писа вече някой друг корупцията ще падне значително.

Румънците глобиха Лукойл с 250 млн за укриване на данъци. Да ти изгоним от България !

Супер, ама как? Трябва да им купим рафинерията, а пари нема. А и да я купим какво? Кой ще я вземе? Друг олигарх може би? И ще бъде същото. А ако я вземе държавата, пак ще си спомним куриоза "губеща рафинерия". Или си го забравил?

Пари има толкова много, че ако я закрием ще се намерят инвеститори поне за 5 нови съвременни рафинерии. не забравяйте, че високата цена на асфалта ниското качество на същия за рожба именно на тази рафинерия. Да не говорим за корупцията при политическите партии от която ще се отървем, ако се закрие.

Аз и не виждам защо им е картел на нашите играчи на горивния пазар. Имаме един лидер, който може да диктува пазара - Лукойл. И Лукойл си слага каквито цени иска. Останалите играчи са доста, ама пазарният дял за тях е малък. И при това положение какъв избор имат? Да свалят цените и да се бият за малък ръст на оборота? Да, ама не им излиза сметката, защото от оборот се печели, ама другаде. И им е по-изгодно да следват високите цени на Лукойл и да печелят от марж, а не от ограничен оборот. И така всички са доволни и без да има картел - просто Лукойл си води своята политика, а другите гледат каква е тяхната цена и си слагат своята. Ама това не е картел.

Закрийте рафинерията, която трови въздуха на Бургас. У нас могат да се изградят стотици малки рафинерии които да се конкурират и да продават на конкурентни цени. Махнете този тумор , който храни политическите партии и корупцията ще спадне с поне 15%.

Да бе, да. И стотици малки рафинерии как ще съберат пари за един танкер нефт? То ако можеше 3-4 да има щеше да е супер, ама...

Изглежда не сте чували за пазар на петрола. Всичко има.

Нали затова унищожиха Плама Плевен,да няма конкуренция,а и произвеждаха много по-добро гориво от тоя мошеник.

Дет се вика - Няма как шефа на картела да не знае че има картел

Бялата русоробска Златка преди години ревеше , че чуждите търговски вериги изнасяли по 1 милиард на година от България към централите си в чужбина . А защо не каже нищо за десетките милиарди , изнасяни с мафиотски гешефти към кочината на североизток !?

Костов жертва над милион специалисти и ги изпрати на полето без изобщо да му пука, а тоя ни плаши, че може да уволнят 2500 човека. Ами нека да закрием тази рафинерия и край със спекупацията с цените на горивата. Рафинерии има и в Румъния, Гърция, Австрия Италия и т.н. Ти нас не ни мисли, а си спасявайте задниците.

На международните борси сорта Урал , който добива и преработва Лукойл България , е с 2-3 % по-евтин от сорта Брент . А според данъчните документи , Лукойл е декларирал цени за внос на суров петрол с 12-13 % по-високи от борсовите цени , за период от 12 години назад . Само от там България е загубила близо 10 милиарда долара ! Отделно се крият по 2-3 милиарда на година от неплащането на 10% данък печалба . И как да говорим за картел , като за да се получи такъв са необходими поне два стопански субекта , а сега благодарение на закона за митническите складове , вносител и производител на гориво е само руския мафиотски Лукойл !

Щом казваш, Вярваме ти....Б.....ци.

Снимката е достатъчно красноречива, изобщо не им четете лъжите.

У нас картела се казва златев.

Бегай бе пич. Кажи ни само колко хиляди тона бензин внасяш в България от Русия, колко ДДС плащаш и на какви цени ? Всичко друго го разправяй на …...оня с който си играете сантасето - хахах

Тояа ли селски презерватив ни бърка в джобовете?

грозен нискочел примат!

Е, щом Валентин, който няма нищо общо с нефтените далавери го казва, значи е така - вЕрвайте му!

правешки нерез

Ха-ха не само, че има а там е и мафията.Златев се прави на умряла лисица.

Разбира се, че няма. Просто всички сте еднакво алчни...

Лукойл купува руския петрол сорт Урал с високо съдържание на сяра което прави дестилацията крайно неефективна.За да си отговорим на въпроса защо все пак фирмата продължава да работи, е необходимо първо да проследим веригата на собствеността на "Лукойл Нефтохим Бургас". Дружеството е част от руския концерн "Лукойл", но се контролира пряко от холандското "Лукойл Юръп Холдинг" Б.В. По последни данни регистрираната в Амстердам компания притежава 88.72% от бургаската рафинерия. Крайното контролиращо предприятие пък е руското ПАО "Нефтена компания Лукойл". През 2015-а 98% от продажбите на "Лукойл Нефтохим" са били към други предприятия от групата. Конкретно българското "Лукойл България" ЕООД (дистрибуторът на горива на дребно) и швейцарското "Литаско" формират 86 на сто от общите продажби на бургаския завод. В същото време почти всички покупки на суров петрол, които той прави, отново са от свързани лица. Водещо значение в това отношение има точно регистрираното в Женева "Литаско". От него "Лукойл Нефтохим Бургас" е получило през 2015-а стоки и услуги на стойност 4 327 184 000 лева. С други думи, огромните инак обороти на практика се въртят между фирми от групата на "Лукойл", която включва най-различни бизнеси по добив и търговия с петролни продукти, опериращи в различни юрисдикции. При тази ситуация финансовите операции стават изключително лесни. Елементарно е например да се купуват суровини на една цена и после да се продават на по-ниска, особено ако продавачът и купувачът са едно и също лице. Така в България се формират значителни загуби, докато големите печалби се изнасят зад граница, често пъти в територии с офшорен статут, където не са налага плащането на налози.

Хора, вие давате ли си сметка, че този нискочел примет на снимката, този четинест глиган, това русофилистично изчадие, върти цялата ни хубава Родина на малкия си пръст, определяйки Кой да я управлява?????????? Тази бездуховна твар, не плаща и стотинка в държавната ни хазна, а изпраща всяка година по милиард и половина към кремъълските си султани???? Вие това разбирате ли го и знаете ли всъщност за какво изобщо да протестирате? А?

но лукойл отдавна не е руски. Прочети кой му е крайния собственик. Не е руснак, американски гражданин е.

арее , без коз с контра

Гледах скоро Владо Беряну. Говореше че Румънската и Бургаската Лукойл се разглеждат от Румънската прокуратура. И там Лукойл бил на /загуба/ . А дано Румънците им напипат игрите , щот от нашата ехеееее

Ма даа :)

Златев = селяк някакъв

Оставаше да каже, че има. Майтапи...

ХАХАХАХАХАХ

Фокусника златев. Бай хой - Абе златев, нещо стачкуват. Я виж там понамали горивата! Браво ТИКВИ !

243Win

Въх! Няма?!?!?! Еми щом тоя дърт комундел казва, значи наистина няма. Верваме!

Може и да няма картел но монопол на Лукойл има. Този наглец от фотото сам си знае какви милиони е окрал от нас като верен слуга на руската мафия! Отврат!

Докато не се прогонят всички руски кавали бял ден нема да видим

Картел няма. Има монопол.

" Той Вальо и на карти лъже..."

mathur

Още един пинокио....

САМО ОТ РАЗЛИКАТА СЪС СРЕДНОЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНА СЕ ВИЖДА ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ОГРАБВАНА С ПО 2 МИЛИАРДА ЛЕВА НА ГОДИНА.

Лукойл е затвирил всички пройзводства и инсталациите са нарязани за скрап . РАБОТИ САМО ЕДНА ПИКЛИВА РАФИНЕРИЯ Няма вече Нефтохимически комбинат оставнало е само рафинерия

ей боклук мръсен , тук в Германия бензинджията взима 1800 евро + осигуровките които плаща и работодателя този работник струва 2800 евро шофьора на цистерната взима с осигуровките около 5000 евро , да не говорим шефове и работници в рафинерията. В горивото са включени центове който са вместо виетка. и накрая дизела тук при положение , че БГ акциза е най нискък а тук висок и накрая тук дизела е 1.35 евро ама това не са 2.60 ами са 1.35 като махнеш печалба акциз ДДС идва 20 цента бензина не повече с тези големи производствени и транспортни разходи , и ти искаш да ми кажеш боклук с боклуците , че като махнеш акциза и ДДС горивото което продаваш е на 80 стотинки...и пак ще кажа 20 цента не са 40 стотинки ами 20 !!!!! тук една еденица и 35 струват 1 литър в Бг 2 еденици и 30 струва един литър , да не поясняваме че взимап 100 еденици надница а в Бг 30 еденици надница, с тези 30 еденици в Бг копуваш кило кашкавал кило сирене и кило кайма и надницата от 30 еденици свърши , тук за тези неща се дават 10 еденици останалите 90 еденици какво да ги правим ? кваритирите са наполовина на БГ

Да събираме помощи на това уяло се ..........защото те работят на загуба и не внасят дснък печалба.Всичко минава през техните складове,ама няма картел.Пфидобито от бсп и закриляно от геП

То всичко хубаво дето викаш, ама да вземеш да се образоваш все пак.