Полските власти са установили, че през последните седмици в страната се активизират противниците на новата 5Джи (5G) мобилна мрежа, събарящи ретранслатори на сигнала. Това заяви за Полската агенция по печата Ванда Бук, зам.-министър по въпросите на цифровизацията, предаде ТАСС.

Двата случая на палежи, отразени в медиите, за жалост не са единствени, посочи тя. Единият е бил дори комичен, тъй като вандалите излъчвали акцията си в интернет, получавайки достъп до мрежата от същата кула, която разрушавали.

Новата "вълна от агресия срещу критично важна инфраструктура" лишава от връзка милиони поляци, изтъкна в изявление Полската камара за информационни технологии и телекомуникации. Тя се обърна към властите с призив за решителни действия срещу престъпните посегателства срещу технологии, от които зависи животът и здравето на хората в страната, както и функционирането на самата държава.

Ванда Бук увери, че правителството прави всичко възможно, за да предотвратява подобни вандалски актове. По думите й в Полша има близо хиляда кули за мобилна връзка и няма как да се постави пазач на всяка от тях. В страната обаче се води информационна кампания, разясняваща, че мобилните връзки са напълно безопасни.

Зам.-министърът припомни, че подобна дейност се развива и в други страни - във Великобритания примерно са били изгорени вече почти 100 ретранслатора. Смята се, че причината е популярна конспиративна теория, свързваща мрежите 5Джи с разпространението на коронавируса.