Американската компания Blackbird.Ai, която проучва и анализира фалшиви новини и дезинформация онлайн, направи публичен свой доклад за COVID-19 и начина, по който темата присъства в социалните мрежи. В него се отбелязва и тенденцията епидемията да се свързва с конспиративната теория за връзка на заболяването с 5G мрежата.

Посочен е чувствителен ръст през последните десетина дни на подобни постове в социалните мрежи, като за период от 24 часа са преброени над 50 хил. публикации в Twitter и Reddit, според директора по технологиите и съосновател на Blackbird.Ai Наушад Узаман.

Недостоверното съдържание бележи значителен ръст, което според Узaман е белег, че свързването на 5G с коронавируса е предмет на координирана кампания. Според него става дума и за използването на ботове, тъй като компанията е направила анализ на езиковите и стилистичните особености на публикациите, на обема и комуникационните подходи и има основание да твърди, че някой целенасочено и злонамерено се опитва да манипулира онлайн дебатите по темата. Компанията не посочва кой стои зад тази дезинформационна кампания.

До аналогични изводи стигат и други анализатори на дезинформацията в социалните мрежи. Global Disinformation Index също правят свое проучване и според Дани Роджърс, съосновател на тази неправителствената организация, определено се наблюдава значителна организирана дезинформация около 5G и коронавируса.

Марк Оуен Джоунс, учен от Hamad bin Khalifa University в Катар, експерт по мрежи за онлайн дезинформация, е проучил 22 хил. скорошни интеракции в Twitter, споменаващи "5G" и "коронавирус". Анализът му показва, че има голям брой акаунти, проявяващи така наречената "неистинска активност". Според Джоунс, подобни действия в интернет носят белезите на подкрепяна от държава кампания.

"Има много силни индикации, че част от тези акаунти са операция за дезинформация", твърди Джоунс, без да може да се ангажира с мнение коя е тази държава, но посочва, че стратегията много прилича на други подобни кампании за дезинформация онлайн, свързвани с предизборни кампании.

Twitter първоначално отказва да коментира въпроса. Говорител на Reddit заяви, че компанията работи с екипи от експерти, които "засичат и предотвратяват опитите за разпространение на манипулативно съдържание".

YouTube обаче заяви миналата седмица, че ще забрани всички видеа, свързващи 5G технологията с коронавируса. Последваха го и други социални мрежи.

Действията са в отговор на съобщенията на мобилните оператори във Великобритания миналата седмица, че в Обединеното кралство е имало поне пет случая на вандалски прояви и запалване на антените за 5G.

Кула на мобилен оператор, поразена от умишлен палеж в Дагенхам, Великобритания, 14 април

Снимка: AP/БТА

В началото на тази седмица такива инциденти бяха публично оповестени и в медиите на Нидерландия. 5G кули в Ротердам, Лисел, Бисде и Нюнен са били подпалени, съобщава Роб Бонгелаар пред местния De Telegraaf. Той е директор на The Monet Foundation, която съблюдава инсталирането на мобилни кули и координира тази дейност с правителствените организации от името на мрежовите оператори. Активисти в социалните мрежи се обявяват срещу 5G като опасност за здравето и неприкосновеността на личния живот.

В изявление на уебсайта на нидерландската правителствена организация за сигурност и борба с тероризма (NCTV) се казва, че през миналата седмица са регистрирани "различни инциденти", които са причинили пожари и щети на комуникационните кули.

Британското правителство също остро критикува фалшивата теория на конспирацията и призова социалните платформи да се задействат за премахването на подобна информация.

Общото между двата случая е, че именно в социалните мрежи се зараждат конспиративните теории относно 5G, които набират последователи, особено във връзка със заплахата за здравето, която носи COVID-19 и прави хората особено чувствителни по отношение на всичко, което може да увеличи риска от заболяване.

Само за няколко седмици, клипове в YouTube за връзката между коронавируса и новата безжична технология имат стотици хиляди гледания.

Конспиративните теории около 5G всъщност попадат в зоната, в която липсва стриктна регулация. Според Google това съдържание е "на ръба", тъй като не нарушава директно правилата на платформите.

В становище за CNN Business обаче компанията заяви, че на тези видеа ще им бъде спрян достъпът до монетизация и ще бъдат премахнати от търсачките.

Само ден след това YouTube обяви, че ще изтрива директно всички клипове, които обвързват 5G и коронавируса.

WhatsApp също анонсира, че ограничава възможността за масово препращане на линкове към много номера, за да спре разпространението на фалшива информация.

На свой ред и Twitter обяви, че ще разчита на машинното обучение и автоматизация в битката с невярната информация.

"Ще продължим да предприемаме действия спрямо акаунти, които нарушават нашите правила, включително съдържание, свързано с непроверяеми твърдения, които подбуждат социални вълнения, широко разпространена паника или мащабно объркване", заяви говорителят на социалната платформа. "Ако хората видят нещо подозрително на платформата ни, моля, докладвайте го."

Говорителят на Facebook също заяви, че компанията предприема "агресивни" мерки за борба с дезинформацията около вируса и "започва да премахва фалшиви твърдения, които свързват COVID-19 с 5G технологията" и които насърчават атаките върху клетъчните станции.

През март учените от Международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP) публикуваха резултати от мащабно проучване на електромагнитните излъчвания. Основният извод е, че няма доказателства, че 5G или предишни поколения могат да причинят рак и други видове заболявания.

Д-р Ерик ван Ронген, председател на ICNIRP, заяви: "Ние знаем, че общността е загрижена за безопасността на 5G и се надяваме, че актуализираните резултати от проучванията и указанията ще помогнат на хората да се успокоят", добави той.

Няма никаква научно основание за притесненията, твърди Саймън Кларк от Университета на Рединг по повод свързването на коронавируса с 5G.

"Идеята, че Covid-19 е причинен от мобилните 5G сигнали, е абсолютна глупост", коментира Кларк. "5G радиосигналите са електромагнитни вълни, много подобни на онези, които вече се ползват от мобилните телефони. Електромагнитните вълни са едно нещо, вирусите са друго и не можете да се заразите с вирус чрез тях", допълва той.