Германският канцлер Олаф Шолц призова днес при посещението си в Пекин за "повече сътрудничество", но и за "справедливи търговски отношения" с Китай, на фона на растящото недоверие на Запада към втората световна сила, съобщиха световните агенции и БТА.

"Не сме за разделяне на стратегическите интереси на Европа от тези на САЩ, що се отнася до икономическите отношения с Китай. За нас обаче е ясно, че това е свързано със справедливи икономически отношения, с реципрочност, с въпроса за реципрочно отваряне в сферата на инвестициите", каза германският канцлер преди среща с китайския премиер Ли Къцян.

Шолц стана първият ръководител на страна от ЕС и Г-7, който посещава Китай след началото на пандемията; той разговаря тази сутрин и с президента Си Цзинпин.

Малко преди разговора със Си Шолц заяви, че се стреми към "още по-силно развитие" на икономическото сътрудничество с Пекин - въпреки предупрежденията за прекомерна зависимост на Германия от Китай.

"Добре е, че можем да обсъдим тук всички въпроси, включително онези, по които гледните ни точки се различават. Това е целта на обмена на мнения", изтъкна германският канцлер.

 

Силно вярваме, че трябва да има равнопоставеност и германските компании да не изпитват по-големи трудности в Китай, отколкото китайските в Европа", коментира Шолц. Според него по този начин ще се постигне напредък в много конкретни сфери в бъдеще. Канцлерът наблегна на това, че говори не само за германските, но и за всички европейски компании.

Китай има желание да заздрави сътрудничеството си с Германия в "ключови сектори", включително търговията, производството, инвестициите и разработването на ваксини, коментира премиерът Ли Къцян, цитиран от държавната телевизия. По думите му Китай постепенно ще увеличи директните полети от и до Германия.

Продължавайки поредицата от разговори в Китай на своята предшественичка, християндемократката Ангела Меркел (12 визити за 16 години на власт), социалдемократът Шолц води делегация от индустриалци, сред които са шефовете на "Фолксваген" и на химическия концерн БАСФ.

Все повече въпроси обаче буди зависимостта на първата европейска икономика от китайската автокрация, където германските фирми получават голяма част от приходите си.

"С посещението си в Китай канцлерът продължава една външна политика, водеща дотам, че най-близките ни партньори губят доверието си в Германия", заяви Норберт Рьотген, депутат от опозицията.