Решението на DuPont De Nemours Inc да отмени сделката си за закупуване на Rogers Corp породи опасения, че и други западни компании ще последват примера на американската химическа група и ще се откажат от планирани придобивания под предлог, че китайските регулатори няма да ги одобрят, съобщи Ройтерс (Reuters).

DuPont съобщи във вторник, че е прекратил придобиването на американския производител на електроника Rogers на стойност 5,2 милиарда долара, поради продължително забавяне на регулаторно одобрение. Това ще е първата голяма сделка в САЩ от четири години, която се проваля заради забавяне на такова одобрение от Пекин. Qualcomm прекрати закупуването на холандската компания NXP Semiconductors NV за 44 милиарда долара през 2018 г., след като не успя да осигури одобрение от регулаторните органи.

Китайските регулатори отказаха да коментират сделката на DuPont и не посочиха причина за забавянето на разглеждането ѝ. Но провалът на придобиването идва на фона на подновеното търговско и геополитическо напрежение между Вашингтон и Пекин, което подхрани опасенията на инвеститорите, че сливанията могат да се превърнат в жертва.

Инвеститор в арбитражен фонд за сливания, който отказа да бъде назован, каза, че сделките, включващи одобрение от Китай, ще бъдат внимателно наблюдавани след прекратената сделка DuPont-Rogers.

В резултат на това акциите на някои американски компании със значителен отпечатък в Китай, които приключват сделки, паднаха в сряда.

Някои инвеститори обаче предупредиха, че провалът на такива сделки зависи не само от това дали китайските регулатори ще откажат разрешение, но и от това дали придобиващите са ангажирани с трансакциите.

В случая с Rogers DuPont с радост се оттегли, вместо да даде повече време на китайските регулатори, тъй като тазгодишният спад на пазара направи придобиването да изглежда скъпо в сравнение с момента, в който бе подписана сделката преди 12 месеца, отбелязаха експерти.

"Инвеститорите смятаха, че DuPont плаща твърде много за Rogers и се очакваше намаление на цената", каза Крис Пулц, портфолио мениджър за арбитраж при сливания в Kellner Capital.