На фона на отменените събития, със затворени ресторанти и барове месеци наред, на пивоварите не остана друго, освен да гледат как наближава срокът на годност на произведената бира. Идеята да изхвърлят в канала продукта, произведен с толкова труд, доведе до друго хрумване - безплатна бира.

Пивоварната на манастира "Ирзее" в региона Алгеу, Южна Германия, прави точно това - раздава безплатно около 2500 литра бира с кратък срок на годност.

"Тази страхотна бира просто не може да бъде унищожена", убеден е Давид Фрик от манастирската пивоварна.

Той се обажда на близки и познати да дойдат да си вземат. Добрите новини обаче се разпространяват бързо и постепенно стотици хора идват с халби, кани и други съдове. Похвално, всички са с маска FFP2, спазват дистанция и не си пият бирата на място. Фрик обаче едва ли ще повтори инициативата.

Пивоварна Йохзнер (Oechsner) също има подобен опит, раздавайки безплатно бира през два петъка, когато превръща голям камион тип бар в двора си в "биростанция". Точно като в Ирзее, хората идват с всевъзможни съдове за наливната бира и, също като в Ирзее, за пивоварите това ще бъде еднократно събитие.

Бар в западногерманския град Есен решава да се отърве бързо от големи количества бира преди втория локдаун, продавайки на намалени цени. Дори така в склада остават трийсетина каси, чийто срок на годност наближава, посочва собственикът Кристиан Фишер. Да се унищожи бирата просто не е опция, подчертава той. Фишер планира да раздаде пивото безплатно като жест на благодарност към редовни клиенти, спазващи епидемичните правила.

Управата на кафе "Космос" в Мюнхен има друга идея какво да прави с излишната бира - раздава я като тоник за коса. От полза е, че собственикът Анди Рем е не само барман, но и квалифициран фризьор.

"Сетихме се, че бирата традиционно се използва за подсилване на косата, навремето беше популярно средство - придава здравина и не мирише", споделя Флориан Шьонхофер, партньор на Рем. На някои клиенти може да бъде предложена и безплатна подстрижка.

Наливната бира издържа около осем седмици, припомня Шьонхофер, и двамата с Рен не искат да изхвърлят нищо.

Стотици малки флакони са били напълнени със златистия елексир и хората изглежда са харесали необичайната идея, като от нея са се възползвали дори фризьори. Не се знае все пак дали бирата наистина в крайна сметка се оказва в косите.

 

Снимка: AP/БТА

Хляб, изпечен с бира, е изложен в пекарната Коелвен в Дюселдорф на 23 март. Около 6000 литра от известната бира с меден цвят Altbier на историческата пивоварна Fuechschen остават непродадени и наближават своя краен срок на годност. Сега пивоварната работи с около дузина пекарни, които използват бирата за приготвяне на хляб. А купувачите получават и бонус - бутилка бира безплатно с всеки хляб.


В провинция Рейн-Вестфалия бирата с изтичащ срок на годност получава втори живот като дестилиран алкохол благодарение на гения на дистрибутора Йенс Ленхард. Той предложил плана си на дестилериите и така спасил десетки бъчви с бира от изливане в канала.

Има примери и за пекарни, които купуват бира и я използват да правят хляб, подпомагайки по този начин затруднените ресторанти.

Колкото и страхотна да е обаче идеята за безплатна бира, тя трябва да остане изключение, а не правило.

Промоциите с безплатна бира не само противоречат на правилата за ограничаване на контактите, но и са свързани с допълнителни разходи за съоръжения и персонал, посочва Холгер Айхеле от Германската асоциация на пивоварите. Освен това да се пълнят всевъзможни съдове с наливна бира, която после да се продава, не е лесно от техническа гледна точка.

В много случаи обаче, независимо колко добри или хитроумни идеи са дошли на пивоварите, големи количества бира все пак се оказват в канала.

Трябва да бъде унищожена наливна бира за няколко милиона евро, чийто срок на годност вече е изтекъл или наближава, обяснява Айхеле.

Още една причина да цените високо всяка глътка.

Превод БТА