Цените на петрола се понижиха в днешната азиатска търговия, след като Китай публикува разочароващи икономически данни. През май ръстът на китайските продажби на дребно и на промишленото производство е останал под очакванията, засилвайки опасенията, че най-големият вносител на петрол в света е изправен пред по-слабо икономическо възстановяване, пишат Ройтерс и БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, поевтиняха с 21 цента или 0,3 на сто до 72,99 долара за барел.

Американският лек суров петрол бе надолу с 20 цент до 68,07 долара за барел.

И двата контракта изгубиха 1,5 на сто вчера, след като Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) остави без промяна основните си лихвени проценти, но също така прогнозира необходимост от още повишения на лихвите тази година. Това предизвика притеснения сред инвеститорите, че среда с по-високи лихвени проценти ще забави икономиката и ще намали търсенето на петрол.

Днешните икономически данни от Китай само засилиха опасенията за търсенето на петрол. Промишленото производство в Китай е нараснало с 3,5 на сто през май на годишна база, оставайки далеч под априлския си ръст с 5,6 на сто. За същия период продажбите на дребно в страната са се повишили с 12,7 на сто, при прогнози за растеж от 13,6 на сто, докато през април наддадоха с 18,4 на сто.

Последните данни показват, че икономическото възстановяване в Китай се забавя, а вътрешното и глобалното търсене отслабва, като удареният от кризата сектор на недвижимите имоти не може да набере оборот. Това засилва очакванията, че властите ще трябва да направят повече, за да стимулират икономическия растеж и да задържат равнището на безработицата.

Междувременно Китайската народна банка обяви, че е понижила лихвата по годишните средносрочни кредити, на стойност 237 милиарда юана (33,09 милиарда долара), с 10 базисни пункта - до 2,65 на сто.

Този ход идва само няколко дни, след като банката понижи два ключови лихвени процентa по краткосрочните заеми. Това може да се тълкува като знак, че властите са все по-обезпокоени за уязвимостта на икономиката въпреки премахването на строгите мерки срещу КОВИД-19 през декември, посочва Ройтерс.

Според анализаторите Пекин може би се опасява от предприемане на по-агресивни мерки за стимулиране, докато други централни банки повишават лихвите, за да се борят срещу инфлацията, което може да доведе до допълнително изтичане на капитали от страната. Китайският юан вече е загубил близо 4 на сто от стойността си тази година, понижавайки се до шестмесечен минимум.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с около 8 милиона барела през седмицата, приключила на 9 юни, според данни на Администрацията за енергийна информация. Анализатори очакваха спад от около 500 000 барела.

Запасите от бензин и дизел също се повишиха повече от очакваното.

В САЩ сезонът на пътуванията изглежда има слабо начало и докато общото косвено търсене на петрол изглежда стабилно, то все пак спада с 0,3 милиона барела на ден спрямо същия период на миналата година, посочиха анализатори на американската банка "Ситигруп" (Citigroup), според които "видимите глобални петролни запаси също продължават да се покачват".