Русия е възобновила износа на петролни продукти за Северна Корея през декември, се посочва в данни на ООН, цитирани от Ройтерс и БТА. Това са първите подобни доставки, за които има информация от 2020 година, като двете страни задълбочават връзките си, а САЩ отчитат риска от доставки на оръжие за Москва.

Северна Корея се стреми към по-близки отношения с Кремъл и подкрепя Москва след инвазията й в Украйна миналата година, обвинявайки "хегемонистичната политика" на САЩ и Запада, отбелязва Ройтерс.

Русия е изнесла 67 300 барела рафиниран петрол за Северна Корея до април, първите доставки, за които е съобщено на ООН, откакто Москва обяви, че е доставила 255 барела рафинирани петролни продукти на Пхенян през август 2020 година.

Съгласно санкциите на ООН срещу ядрените и ракетни програми на Северна Корея, страните трябва да докладват всеки месец за продажбите на рафинирани петролни продукти в Комитета за санкции срещу Северна Корея към Съвета за сигурност на ООН.

Доставките са започнали малко след възобновяването на жп връзката между Русия и Северна Корея през ноември за първи път от 2020 година, повишавайки очакванията за подновяване на търговията между двете страни.

САЩ се опасяват, че Северна Корея планира да доставя повече оръжия на Русия, каза в понеделник говорител на Държавния департамент, след като севернокорейският лидер Ким Чен -ун обеща да засили стратегическото сътрудничество с Москва.

Въпреки че Пхенян отрича да е продавал оръжия на Русия, САЩ потвърдиха, че Северна Корея е финализирала доставка на оръжия, включително пехотни ракети на подкрепяната от Кремъл наемническа армия "Вагнер" през ноември, съобщи говорителят.