Украинската компания Укртранснафта възобнови днес транзита на руски петрол за Европа по петролопровода "Дружба", предаде ТАСС, като се позова на нейната пресслужба. Това е станало в 14.35 ч. (българско време).

Транзитът е бил възобновен, след като специалисти от унгарската енергийна компания МОЛ (MOL) са провели допълнителни анализи на петрола, който се намира сега в тръбата, и са потвърдили готовността си да го приемат.

На 25 април Русия спря подаването на петрол по "Дружба" поради замърсяване на суровината. По тръбопровода, преминаващ през Беларус и Украйна, се доставя петрол за много европейски страни, сред които Германия, Словакия и Полша. Прекъсването на доставките доведе до повишаване на цената на петрола на световните пазари до ниво най-високо за последните шест месеца и застави рафинериите в Европа отчаяно да търсят доставки, отбеляза Ройтерс.

Впоследствие недостатъците бяха отстранени и петрол, отговарящ на стандартите, постъпи по петролопровода "Дружба" на границата с Беларус на 2 май, припомня ТАСС.

Замърсеният с хлориди петрол в тръбопровода е бил доставен от компаниите, за да се скрият многократните кражби на петрол, съобщи преди няколко дни пред журналисти говорителят на следствения комитет на Русия Светлана Петренко. През март и април 2019 година, за да се прикрият кражбите към петрола са били добавени съединения, съдържащи хлор, разкри тя. Шестима са заподозрените при разследването, четирима са задържани засега.