Президентът на Беларус Александър Лукашенко оцени днес на "стотици милиони долара" понесените от страната щети заради замърсения петрол в петролопровода "Дружба", предаде ТАСС.

По думите му вреди са понесли също самият петролопровод и съпътстващото го оборудване.

Два преработвателни завода - Мозирският и Наваполоцкият - бяха замърсени, каза президентът и изтъкна: "това беше огромна щета за нашата страна". Според Лукашенко единият завод е работил с половината, а другият с една трета от капацитета си. "Не получихме изцяло определената печалба, валутните постъпления, за транзита и загубихме огромни пари. Това са стотици милиони долари", заключи пред репортери Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Той изрази надежда, че Русия няма да оспорва размера на тези понесени щети, допълни Ройтерс.

На 25 април Русия спря подаването на петрол по "Дружба" поради замърсяване на суровината. По тръбопровода, преминаващ през Беларус и Украйна, се доставя суровина за много европейски страни, сред които Германия, Словакия и Полша. Това доведе до повишаване на цената на петрола на световните пазари до ниво най-високо за последните шест месеца и застави рафинериите в Европа отчаяно да търсят доставки, отбеляза Ройтерс.

Междувременно украинската компания Укртранснафта възобнови днес транзита на руски петрол за Европа по петролопровода "Дружба". 

Какви са версиите за замърсяването

Замърсеният с хлориди петрол в тръбопровода "Дружба" е бил доставен от компаниите, за да се скрият многократните кражби на петрол. Това съобщи преди няколко дни пред журналисти говорителката на следствения комитет на Русия Светлана Петренко.

"Според версията на следствието от август 2018 година до април 2019 година шестима заподозрени , сред които генералният директор на "Нефтеперевалка" ООД Светлана Балабай, заместник генералният директор на "Нефтеперевалка" ООД Рустам Хуснутдинов, генералният директор на "Петронефт Актив" ООД Владимир Жоголев, заместник директорът на "Магистрал" ООД Сергей Баландин, са участници в престъпната група, която многократно е крала петрол на стойност, която не е под 1 милион рубли", съобщи говорителката на следствения комитет.

"Освен това през март и април 2019 година с цел да се скрие кражбата, извършена от няколкото заподозрени, в разпределителен възел в село Николаевка, Самарска област, е бил доставен петрол, който не отговаря на изискванията на ГОСТ (регионален стандарт, приет от Междудържавния съвет по стандартизация, метрология и сертификация - бел.ред.), към него са добавени съединения, съдържащи хлор", отбелязва Светлана Петренко.

Четирима души са арестувани във връзка с разследването.