Украйна предлага на Газпром отстъпка от 50 процента за транзита на газ за Европа над установените в договора 40 милиарда кубични метра на ден, които които Украйна вече транспортира за Европа от Русия, казва украинският президент Володимир Зеленски в пратен по имейла коментар до Блумбърг нюз.

Той добавя, че допълнителен капацитет също ще бъде на разположение на Газпром. Газпром засега е отказала коментар.

"Украйна предлага този допълнителен капацитет на всички потенциални транзитни страни. Ние бихме искали да видим в качеството на клиенти всички европейски компании, но допълнителният капацитет е на разположение също и за Газпром. А отчитайки настоящите транзитни тарифи, то отстъпката, както предполагам, ще бъде 50 процента", каза Зеленски.

Зеленски каза, че Украйна дискутира предложение за доставка на газ с Берлин и Брюксел.

"Очакваме те да предприемат стъпки скоро в практическите преговори по този въпрос, което е със сигурност важно и за цяла Европа", заяви Зеленски.

"Украйна от своя страна гарантира транзита, гарантира специални антикризисни условия за транзит извън договорните обеми", допълни той.

"Нека да го кажа ясно: Уверен съм, че ако ние НЕ направим това сега, загубите за Европа тази зима ще бъдат огромни. Само бързи координирани действия могат да спрат тази криза", посочва той.

Междувременно руско-молдовските газови преговори завършиха без резултат, поради което има висок риск от пълно спиране на руските доставки на газ за Молдова след 1 ноември, съобщи ТАСС, като се позова на източник, близък до преговорите.

"Двудневните руско-молдовски преговори по газовата тема със заместник ръководителя на администрацията на президента на Руската федерация Дмитрий Козак завършиха без резултат", е заявил източникът.

Според него руската страна е предложила справедлива пазарна цена с 25-процентна отстъпка, но молдовската делегация е настоявала на понижаване на цената два пъти под пазарната.

"При тези условия сключването на нов дългосрочен договор преди 1 ноември е под въпрос и съществува риск от пълно спиране на доставките на руски газ за Молдова след тази дата", добавя източникът, цитиран от ТАСС.

От руска страна в преговорите участваха представители на правителството и "Газпром"

Кризата с газа в Европа се обостри тази есен, след като спотовите цени на започнаха стремително да растат и превишиха 1000 долара за 1000 кубични метра и почти достигнаха 2000 долара за 1000 кубични метра на фона на ниската запълненост на газовите хранилища, припомня ТАСС.

Руският президент Владимир Путин каза, че неговата страна е готова да увеличи доставките за ЕС през породилия полемика газопровод Северен поток 2, веднага след като той получи регулаторно одобрение, стъпка, която мнозина възприемат като шанташ, отбелязва Блумбърг.