Световният конгрес на украинците, представляваща интересите на украинците, живеещи извън страната, заяви, че е поискал съдебно разглеждане на решението на канадското правителство да върне на Германия поправена турбина, необходима за работата на газопровода "Северен поток-1", предаде Ройтерс, на която е позова БТА.

В събота канадското правителство заяви, че издава "временно и отменимо разрешение", изключващо връщането на турбината от обхвата на наложените срещу Русия санкции, в момент, когато Европа се опитва да поддържа потока на енергийни носители, докато успее да се откаже от зависимостта си от руския газ.

Миналия месец Русия посочи забавянето на връщането на турбината като причина за намаляване на доставяния по "Северен поток-1" газ до 40% от капацитета.

"Това изключение от режима на санкции срещу Русия е напълно неприемливо", се казва в изявление на Световния конгрес на украинците. "Има реални алтернативи за германските газови нужди, включително закупуване на газ по украинския газопровод", добавя организацията, която е поискала от канадския федерален съд да прецени законосъобразността на правителственото решение.

Засега няма коментар от канадските власти.