Критиците на "Газпром" претърпяха удар в сряда, когато вторият по значимост съд на Европейския съюз потвърди решението от 2018 г., което позволи на руския газов гигант да уреди дългогодишно антитръстово разследване, без да плаща глоба. предаде Ройтерс (Reuters).

Европейската комисия прие през 2018 г. отстъпките на "Газпром" - да реформира ценообразуването си и да позволи на конкурентите да укрепят позициите си в Източна Европа (да ги допусне до мрежата си). Това позволи на компанията да избегне глоба от до 10% от глобалния й оборот.

Полската компания PGNiG, полското правителство и някои източноевропейски страни разкритикуваха споразумението, определяйки го като твърде меко спрямо "Газпром" в контраст с огромните антитръстови глоби на ЕС за американския технологичен гигант Google, например.

PGNiG оспори споразумението в базирания в Люксембург Общ съд и също така поиска от съда да отмени отхвърлянето от ЕК на жалбата му за предполагаеми злоупотреби на "Газпром".

"Общият съд намира, че обжалваното решение не е опорочено от нито една от процесуалните или материалноправни грешки, посочени от жалбоподателя", констатира съдът.

Съдиите обаче отхвърлиха решението на Комисията да отхвърли жалбата на PGNiG срещу "Газпром", като каза, че тя не е спазила процедурните права на компанията.

"Решението на Общия съд означава, че Европейската комисия трябва да преразгледа жалбата на PGNiG", каза в Twitter главният изпълнителен директор на PGNiG Павел Маевски.

"Надяваме се, че Европейската комисия ще се възползва от възможността, предоставена от днешното решение, за да предприеме решителни действия срещу нарушенията на закона за конкуренцията от "Газпром"", добави той.

От "Газпром" отказаха коментар. По време на първоначалното решение през 2018 г. компанията приветства решението на съда, определяйки го като "най-разумния резултат за доброто функциониране на целия европейски газов пазар".

"Газпром" се ангажира да позволи на клиентите да искат по-ниски цени, когато те се отклоняват от стойностите на западноевропейски газови пазарни центрове, премахвайки старата си система за обвързване на цените с цената на петрола.

Това споразумение се оказа противоречиво. Спот цените на газа в Европа достигнаха най-високите си стойности през декември, много по-високи от цените на "Газпром" в дългосрочните му договори, отбеляза Ройтерс.

Руските власти наскоро заявиха, че Русия е готова да увеличи износа на газ по дългосрочни договори, които предпочита пред краткосрочните сделки на спот пазара.

Споразумението също така принуди "Газпром", руският монопол за износ на газ, да премахне договорните ограничения, които не позволяваха на клиентите да препродават неговия газ.

Решенията от сряда, 2 февруари, идват в чувствителен момент на криза между ЕС и Русия. Съюзът, въпреки че е силно зависим от доставките на руски газ, заплашва Москва със сурови санкции, ако атакува Украйна.

Газопроводът "Северен поток 2" може да бъде спрян, ако Москва нахлуе в Украйна, сигнализира миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, визирайки все още неработещия газопровод, предназначен да транспортира газ от Русия до Германия. 

Решенията могат да бъдат обжалвани пред Европейския съд, най-висшата инстанция в Европа.