Ако Европа и Съединените Щати забранят вноса на руски петрол, Москва в отговор ще започне да продава своята суровина на други страни. Именно това и прави сега. Независимо от западните санкции, Китай и Индия остават най-големите клиенти на Русия. И точно тук в играта влиза ценовото ограничение, което Западът разглежда като инструмент, разширяващ обхвата на санкциите срещу Русия върху голям брой страни. На пръв поглед тази политика не се различава много от пълната забрана, се казва в анализ на "Форбс".

Ако дадена страна постави таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, както предлага Йелън, Москва ще продава петрола си на страни, които не поддържат това ограничение, тъй като цената му на световния пазар сега е около 85 долара за барел. Москва твърди, че ще направи точно това. Наскоро руският вицепремиер каза, че страната му няма да доставя петрол на тези държави, които биха поддържали тавана на цените.

Предчувствайки такъв обрат на събитията, западните страни въвеждат допълнителни ограничения за финансови и застрахователни услуги за компаниите, превозващи руски петрол. Това е основният инструмент за въздействие от американските и европейските лидери, който те се надяват да използват, така че да заставят други страни да се съгласят на тази стъпка. Ако те подкрепят въвеждане на ценови таван, те ще имат достъп до застрахователните услуги на западните компании, тоест ще получат възможност да купуват руски петрол, който иначе би бил недостъпен за тях.

Доста лесно е да се разбере колко трудно ще бъде да се спечели в тази игра на регулации, която много прилича на "Убий къртицата". Една намеса води след себе си друга, след това друга и всички те не носят абсолютен успех. Турция например, все още не е дала ясен отговор на въпроса дали е готова да подкрепи въвеждането на таван на цените. Индонезия показва колебание и изразява опасения, че сега петролната стратегия се движи от геополитиката. Освен това към днешна дата западните санкции не са успели да лишат Кремъл от източници на финансиране на войната в Украйна. Ситуацията се утежнява още повече от това, че неотдавна ОПЕК и неговите съюзници решиха да намалят добива с два милиона барела на ден. Това може да повлече след себе си ръст на цената именно в този момент, когато Съединените Щати и Европа отчаяно се опитват да ги задържат.

3e-news.net