През ноември Индексът на тържищните цени пада от 1.347 пункта до 1.333 пункта, точно до нивото от края на същия месец през 2013 г., отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Цените на хранителните стоки се движат през ноември в диапазона плюс/минус 4-5 процента.

През месеца продължава да поевтиняват захарта и зрелият фасул (2.5 на сто), кравето сирене с 2.3 процента, свинското месо и кренвиршите с около 5 процента.

Почти без промяна са цените на олиото, кашкавала, пилето, рибата и каймата и на ориза. На месечна база брашното поскъпва с 2.5 на сто, а яйцата с 5.6 на сто/ една стотинка за брой/.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-ниски.

Цените на едро на млечните произведения се движат около нивата от предходната година с леко поевтиняване с около 3 на сто.

При цените на месото и месните произведения също се наблюдава спад на годишна база с около 3 на сто, като малко по-силно изразена е тенденцията при кренвиршите и каймата 8 - 9 на сто.

Цените на основните хранителни стоки захар, олио, брашно и яйцата запазват низходящ тренд, като поевтиняването на захарта на годишна база е 34 на сто, на олиото 12 на сто, на брашното 3.5 на сто, а цената на яйцата няма промяна на годишна база.

Цената на фасула през ноември се понижава на годишна база от 3 на сто, а оризът поевтинява с около 7 на сто.

Спрямо ноември 2013 година цената на свинското месо се качва с 2.8 процента.

През ноември има по-големи и разнопосочни тенденции при цените на плодовете и зеленчуците.

Доматите поскъпват с 15.3 на сто, краставиците - с 40.3 на сто, зелените и червените чушки - с 18 - 20 процента, зелето - с 16.7 на сто и морковите - 3 на сто.

Поевтиняване на месечна база има само при картофите - 5.7 на сто. В сравнение с ноември 2013 година се отчита поскъпване на голяма част от плодовете и зеленчуците.

Най-голямо поскъпване на годишна база е регистрирано при зелето - 55.6 на сто.

Цените на портокалите и мандарините през тази есен са малко по-ниски в сравнение с есента на миналата година, отчитат експертите.