Цените на хранителните стоки на едро се повишават през януари средно с 3,2 процента, но остават с 8 процента по-ниски от година по-рано.

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през януари с 3,2 процента до 1,389 пункта.

Това е най-високото ниво за последните 6 - 7 месеца, но остава с 8 процента под равнището на януари 2014 година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

През януари цената на захарта се покачва с един процент, а цената на брашното с 2,5 на сто. През първия месец на годината зрелият фасул поевтинява с 1,7 на сто.

Цените на ориза и олиото се задържат около нивата от декември 2014 г., а цената на яйцата е без промяна.

Цените на кравето сирене и кашкавала бележат лек спад, а при маслото е отчетен ръст на стойностите от 3 на сто.

През януари се наблюдава поевтиняване на месечна база на месото и месните произведения, като най-силно то е изразено при свинското месо (4.3 на сто) и кренвиршите (3.3 на сто).

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-ниски.

Цените на кравето сирене и на кашкавал "Витоша" поевтиняват на годишна база с около 5 на сто, а цената на кравето масло се вдигнала спрямо същия месец на миналата година с 8.5 на сто.

ДКСБТ отчита през януари поскъпване на всички зеленчуци на месечна база, както и стабилизиране на цените и леко поевтиняване на плодовете.