През януари се наблюдава поевтиняване на някои борсови стоки, които иначе традиционно поскъпват през зимата.

В най-голяма степен това важи за пшеницата и царевицата, посочи Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, цитиран от БТА.

Когато доларът поскъпна, износът на пшеница от САЩ почти замря и затова европейските производители на зърно спечелиха почти всички търгове в края на миналата година, подчерта Симов.

По данни на Министерството на земеделието на САЩ световната реколтата от пшеница е била 723,4 млн. тона или с 8 млн. тона повече от предходната година.

Същевременно потреблението е било 713 млн. тона, което пък вдига рекордно запасите от зърно до 196 млн. тона, информира Антонина Белопитова, директор на дирекция в ССБ.

Реколтата от пшеница в страните от ЕС е била 155,5 млн. тона или с 12,5 млн. тона повече от 2013 година. В САЩ са ожънати с 5 млн. тона повече или общо 60 млн. тона през миналата година.

На годишна база пшеницата поевтинява в края на януари с 5 процента в САЩ и с 14 процента във Франция и в Германия.

У нас цената на пшеницата пада на годишна база с девет процента до 310 лева за тон без ДДС. Цената пада заради добрата реколта и поскъпването на долара, посочиха от Софийската стокова борса.

Експертите вярват на прогнозите на Световния съвет по зърното Васил Симов каза, че вярва на прогнозите на Световния съвет по зърното и на тези на Министерството на земеделието на САЩ, които очакват реколтата от пшеница в България да е 4,4-4,5 млн. тона тази година.

Прогнозите на българските производители са за реколта от 3,8 млн. тона пшеница през 2015 година.

Подобно разминаване на очакванията се наблюдава вече две години и винаги верни са излизали оценките на Световния съвет по зърно и на Министерството на земеделието на САЩ, допълни Симов.