Турция ще преустанови сондажните дейности за газ и петрол в оспорвани води в Източното Средиземноморие.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е дал на своите сътрудници указания "да бъдат конструктивни и да преустановят за известно време проучвателните дейности", заяви президентският съветник и говорител Ибрахим Калън пред турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк предаде БТА.

"Всеки трябва да продължи да работи в собствения си континентален шелф и да извършва съвместна работа в оспорваните райони", посочи говорителят.

Миналата седмица Турция обяви планове да изпрати проучвателния кораб "Оруч Реис" и два поддържащи кораба да извършат сеизмологични операции до 2 август във води южно от гръцките острови Родос, Карпатос и Кастелоризо (край турското южно крайбрежие).

Изявлението повиши напрежението със съседна Гърция и предизвика критики от САЩ, Франция и други европейски страни.

Гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас приветства решението на Турция да спре сондажите в оспорвани води в Източното Средиземноморие, предаде Асошиейтед прес.

Той описа последната проучвателна мисия на Турция като "незаконна", но добави, че се надява, че двете страни биха могли да имат съдържателни разговори.

"Това е положително развитие", заяви Пецас за частната телевизия Скай. "Ние искаме да имаме отворени комуникационни канали и да обсъдим въпроса, който тормози двете страни от десетилетия: демаркацията на морските зони. Това е въпросът, който, разбира се, има нужда от подходящата рамка, за да се задвижи".

Съюзничките от НАТО Гърция и Турция имат разногласия за сондажните права в Източното Средиземноморие. Турция обвинява Гърция, че се опитва да я изключи от облагите в резултат на сондажите за петрол и газ в Егейско море и Източното Средиземноморие, като посочва, че морските граници за търговска експлоатация трябва да бъдат поделени между гръцката и турска континентална част и да не включват гръцките острови на равноправна база. Атина твърди, че тази позиция на Турция нарушава международните закони.