Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви днес, че усвояването на новото находище на природен газ, открито от Турция в Черно море, няма да доведе до пълен отказ от вносно гориво, предаде ТАСС.

Министърът каза, че предполагаемият потенциал на новото находище е около 320 милиарда кубически метра, а началото на доставките е набелязано за 2023 г.

"Несъмнено началото на производство на собствен газ в Черно море ще намали тарифите за абонатите в Турция и ще намали разходите за внос. Новите находища намаляват енергозависимостта на Турция, но в близка перспектива не може да се говори за пълно прекратяване на вноса", каза Дьонмез, цитиран от Анадолската агенция. Той добави, че всичко зависи от проучването на нови перспективни участъци в Черно и Средиземно море.

По думите на министъра в скоро време ще бъдат обновени условията на газовите споразумение на страната с Русия и Иран.

На 21 август президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви официално, че Турция е открила в Черно море големи запаси от природен газ и се надява до 2023 г. да започне доставки на газ на вътрешния пазар.

Дьонмез съобщи, че запасите в Черно море се оценяват на 65 милиарда долара.

Преди няколко дни президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза в телевизионно интервю, че страната му ще предприеме допълнителни стъпки за увеличаване доставките на газ за Турция. Той заяви това след церемонията за началото на морските операции в находището от газов кондензат "Абшерон" в шелфа на Каспийско море.

Обемът на газа, доставян в Турция по Трансанадолския тръбопровод (ТАНАП), нараства с всяка изминала година. Докато преди година азербайджанският газ е бил на четвърто-пето място на турския пазар, днес сме на първо място, посочи Алиев.

Той обяви по-специално планове за доставка на газ в Турция в рамките на втората фаза от разработката на находище "Абшерон", чиито запаси се оценяват на 350-360 милиарда кубични метра газ и 100 милиона тона кондензат.

Участници в проекта са Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) и френската Тотал (Total ) с равни дялове от 50 процента.