За данни за голямо находище на природен газ край гръцкия остров Крит съобщава на първа страница атинският ежедневник "Катимерини". Според вестника проучванията на Гръцката компания за управление на ресурсите от въглеводороди съществуват окуражителни признаци за сериозни залежи както в Йонийско море, така и южно от Крит, предаде БТА.

Компанията съобщава, че проучвания в неизследвани досега зони в морето южно от Крит са установили геологически структури, които приличат на онези на големите находища Зор край Египет и Левиатан край Израел. Зоната, за която се говори в проучването, е съседна на друга, която е отдадена на концесия на консорциум на Хеленик петролеум, Тотал и Ексън Мобил. Тя се намира близо и до района, който е предмет на оспорваното споразумение за делимитиране на морските пространства между Турция и Либия.

Засега гръцкото правителство проявява сдържаност по темата, защото проучванията са в начален етап, а наличието на въглеводороди може да бъде доказано категорично само със сондажи. Освен това тази зона все още не е предоставена на концесия.

Според оценките от проучванията на гръцката петролна компания "Хеленик петролеум" находището може да задоволи нуждите на Гърция за 70 години.