Осъществима е перспективата газопроводът "Турски поток" да бъде прокаран от Русия през България към Италия. Това заяви на Петербургския международен икономически форум Паоло Гримолди, депутат в италианския парламент от партията Лига, цитиран от руския "Взгляд".

"Имаме нужда от ново споразумение, за да стигне "Турски поток" от България до Италия, за да получаваме руски газ, защото Русия има не само икономически, но и политически интерес" от това, каза той.

Гримолди припомни, че в момента газът, купуван от Италия, пристига в страната през територията на Украйна.

По думите му предишните италиански власти са били загрижени повече да има добри отношения в Европа, отколкото за интересите на страната. Новите политици в Рим обаче смятат да се грижат за интересите на собствената си държава, а те са "да работим пряко с Русия и нейното правителство", добави Гримолди.

"Взгляд" цитира моменти от "договора" между Лигата и Движение 5 звезди, които се очакваше да управляват страната в коалиционно правителство. Според документа Италия потвърждава членството си в НАТО и признава САЩ за "привилегирован съюзник", но се обявява за отворен подход към отношенията с Русия - "все по-значим търговско-икономически партньор" за Рим. 

Снощи обаче италианският президент Серджо Матарела отхвърли предложената от номинирания за премиер Джузепе Конте кандидатура на евроскептика Паоло Савона за министър на икономиката, защото антиевропейските му възгледи ще предизвикат сътресения на пазарите. Матарела каза, че скоро ще вземе решение за свикване на предсрочни избори.