"Турски поток" и "Северен поток" са двете направления, южно и северно, на стратегията на Русия за заобикаляне на Украйна. Ако говорим за вътрешното потребление на България, шансът за диверсификация е чрез газовата връзка с Гърция. Това коментира  д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Алтернативите за "Турски поток" са той да премине или през Гърция до Италия, или през България и Сърбия до Централна Европа. Ясно е, че руснаците са избрали маршрута през България. Изборът е логичен. Отделно "Газпром" има договор за пренос през България до 2030 г. Затова руснаците предпочитат да сключат нов договор с България, при условие, че той ще анулира стария. Ще си го финансира България. "Газпром" вече бяга от пряка собственост. Свободният капацитет за пренос на газ е 10-20%", каза експертът.

Според него, проектът е рисков - не се знае дали ще има разрешение от ЕК да пренася този обем руски газ, който е заявен.

"Все още нямаме интерконекторна връзка с Гърция, но това вероятно ще се случи до 2 години. Плановете на българската държава са да влезе като акционер с 20%. Другото, което е сигурно, че по тази газова връзка ще преминават 1 млрд. кубически метра азербайджански газ, който вече е договорен", поясни още Димитров.

"Северен поток-1 функционира вече, а 30-40% от Северен поток-2 вече са построени. Другият момент е регулаторен - за запълване на капацитета. Газопроводът се строи изцяло със средства на Газпром, но има и промени в Газовата директива на ЕС, което може да се окаже решаващо", смята той.