Забавянето на промишленото производство в Китай се е задълбочило още повече през май с отслабването на потребителското и експортното търсене, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новите данни очертават още по-ясно тенденцията за забавяне на икономиката след възстановяването, последвало пандемията.

Китайските лидери са поставени под натиск да укрепят възстановяването, след като проучване установи, че рекордните 20 процента от младите работници в градовете са безработни.

Потребителските разходи през април бяха по-слаби от очакваното и заводското производство се е свило спрямо предходния месец.

Месечният индекс на мениджърите по доставките, публикуван от националната статистическа служба и от браншова организация, е отстъпил до 48,4 пункта през май спрямо 49,2 пункта през април по 100-пунктова скала. Всяка стойност под 50 пункта сочи свиване на активността в сектора.

Спадът "предполага, че рискът от низходяща спирала, особено в производствения сектор, става по-реален", отбелязват икономистите на банка "Номура" (Nomura) в доклад. 

Според експертите показателят вероятно ще остане на негативна територия и през юни.

Китайските производители бяха засегнати от отслабването на глобалното търсене, след като централните банки в САЩ, Европа и Азия повишиха лихвите си в опит да овладеят инфлацията.

Същевременно на вътрешния пазар разходите на китайските производители се съживиха след отмяната на свързаните с пандемията от COVID-19 ограничения върху пътуванията и бизнес активността през декември. Възстановяването обаче е по-слабо от очакваното.

Икономическият растеж на втората по големина икономика в света се е ускорил до 4,5 процента на годишна основа през трите месеца до края на март спрямо темпа от 2,9 процента през предишното тримесечие. Растежът обаче трябва да се ускори още, за да достигне целта, поставена от властите за "около 5 процента".

Показател за новите поръчки е спаднал до 48,3 пункта спрямо априлската стойност от 48,5 пункта по подобна 100-точкова скала. Индекс, отчитащ поръчките за износ, се е свил до 47,2 пункта спрямо предишните 47,6 пункта. 

Проучването предполага, че "икономическото възстановяване на Китай продължава и през май, макар и с по-бавен темп", посочва аналитичен доклад на "Кепитъл Икономикс" (Capital Economics).