Предложения за намаляване цената на горивата и анализ на пазара обсъдиха днес на среща при вицепремиера Томислав Дончев представители на големите вериги бензиностанции и на Петролната и газова асоциация. Срещата беше затворена за медиите.

Обсъдени са мерки, които изискват държавна намеса, включително промяна в законодателството, съобщи след срещата изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Тоест ефектите от тях ще се очакват в дългосрочен план.

Намеренията на финансовия министър в касовите бележки да се отбелязва размера на акциза и на ДДС, Делчев коментира така:

"Има аргументи и в едната, и в другата посока, както и нашите предложения, разбира се, трябва да се обсъдят внимателно, но все пак ми се ще да консолидираме мнението на петролната и газова асоциации и тогава да коментираме конкретните мерки".

Според Андрей Делчев поевтиняването на горивата в момента се случва не заради масовите протести в страната, а заради по-ниските цени на петрола на международните пазари.

"Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата", каза Делчев и допълни, че се търси начин бизнесът, който се занимава с горива, да даде своя принос за нормализиране на пазара.

"И ние сме българи и при нас работят българи... Идеята, че гледаме отвисоко на това, което се случва, не е вярна. Обратно - отговорни сме, търсим начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара", каза Андрей Делчев.

По думите му след разговора с вицепремиера Томислав Дончев предстоят обсъждания за намаляване на цените в рамките на Петролната и газова асоциация.

Срещата става на фона на масовите протести в страната срещу високите цени на горивата и започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията за спазване на ангажиментите за ефективна конкуренция на пазара.

Пред Би Ти Ви тази сутрин премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява евентуално намаляване на цените на горивата да спре масовите протести в страната. Той обаче допълни, че цените не зависят от правителството, а от пазара. Премиерът каза още, че няма да прави нов кабинет в този мандат. Няма нужда и от предсрочни избори, след като има увеличение на доходите, мотивира се Бойко Борисов.