По данни на Световния съвет по зърно /СЗО/ и на Министерството на земеделието на САЩ реколтата от пшеница тази година е 729 млн. тона. Това е с 27 млн. тона по-малко от предходната реколта и доведе до повишаване цената на зърното с 18 - 23 процента на годишна база, информира Антонина Белопитова, директор на дирекция в Софийската стокова борса /ССБ/, цитирана от БТА.

В края на лятото тази година имаше по-голямо поскъпване на цената на пшеницата и по-лоша прогноза за очакваната реколта, заради лошото време, но после цените се успокоиха, посочи Белопитова.

За първи път от пет години производството на пшеница в света ще е по-малко от потреблението, но преходните запаси и реколтата през 2017 година бяха рекордни и не се очертава дефицит на зърно, твърдят от ССБ. В сравнение със септемврийските прогнози на СЗО реколтата е с около 11 млн. тона по-висока. Основната причина е увеличеното производството в Китай.

Тази година държавите от Европейския съюз са събрали 137 млн. тона пшеница, като се очаква 23 милиона тона от тях да са за износ, посочват от ССБ.

В края на октомври в Германия пшеницата се търгува по 237 долара за тон без данъци, във Франция - 231 долара за тон, а в САЩ - 217 долара за тон.

СЗО посочва, че реколтата на пшеница в Русия е 80 млн. тона, а в Украйна - 25 млн. тона, но износът от тези две държави, най-конкурентни за България в Черноморския регион, няма да намалее. Цената на пшеницата в Русия сега е около 230 - 235 долара за тон, но се очаква да се покачи до началото на 2019 година до 240 долара за тон. Цената на пшеницата в тези две държави се повишава на годишна база с 15 процента, отчитат експертите на ССБ.

В България пшеницата сега се търгува на средни цени 390 лева за тон без ДДС, макар и да имаше спад в котировките в началото на юли заради дъждовете, отбелязват от ССБ. На годишна база цената на пшеницата в България поскъпва с 34 процента, тъй като през октомври 2017 година се е продавала средно на едро по 290 лева за тон без данъци, допълват експертите.

Производството на царевица тази година се очаква според СЗО да е рекордните 1074 млн. тона, но и очакванията са потреблението да изпревари производството. Преходните запаси и при тази стока са големи и не се очаква недостиг, посочиха от ССБ.

Събраната царевица тази година в Европейския съюз е 61 млн. тона, което е с един милион тона по-малко от 2017 година. Украйна очаква рекордна реколта от 31 млн. тона и износ от около 25 млн. тона, отчитат експертите.

На годишна база царевицата във Франция и Украйна поскъпва в порядъка 5 - 9 процента, а в САЩ поевтинява с 2 процента. В САЩ царевицата се търгува по 163 долара за тон без данъци, в Украйна - по 165 долара за тон и във Франция - по 197 долара за тон.

Рапичното семе се продава по 374 евро за тон или на същото ниво, както и миналата година през октомври, отчита СЗО. Тази година се очаква световното производство да се увеличи до около 72 млн. тона.

В България цената на рапичното семе е паднала незначително от 690 лева за тон преди година до 683 лева за тон в края на този месец, информират от ССБ.

Суровото олиото поевтинява на годишна база с 11 процента и през октомври се търгува на борсата в Ротердам по 705 долара за тон. Основният фактор за спада на цената е очертаващата се добра реколта в Украйна и Русия съответно от 15 млн. тона и 11 млн. тона. В тези две държави суровото олио се търгува по 655 долара за тон.

У нас цената за един литър слънчогледовото олио е 1.63 лева на едро, при 1.72 лева преди една година, тоест има поскъпване с около 5 процента на годишна база, отчитат от ССБ.

На годишна база суровата захар поевтинява на световните борси с 5 процента, а рафинираната с 2 процента. Цената на захарта в България за една година е 24 процента. Сега един килограм се продава на едро по 93 стотинки, а преди една година се търгуваше средно по 1,22 лева за килограм.

На световните борси през октомври петролът все пак поевтиня от 87 долара на 77 долара за барел /един барел - към 159 литра/, но на годишна база цената му скача с 28 процента, сочи ССБ.

Реално сключените сделки на Софийската стокова борса на бензин и на дизелово гориво показват, че тези основни горива поскъпват на годишна база в България с 20 процента за 1000 литра, информират от ССБ.