Цената на природния газ на европейския пазар се понижи днес под нивото от 30 евро за мегаватчас, за първи път от пет месеца, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Ценовият индекс Ти Ти Еф (TTF), отразяващ динамиката на цените на синьото гориво, търгувано на газовия хъб в Нидерландия, достигна в един момент до 29,29 евро за мегаватчас природен газ, с доставка след месец.

В началото на миналата година стойността му бе около 79 евро за мегаватчас синьо гориво, а при началото на войната в ивицата Газа - над 50 евро за мегаватчас, но през последните седмици се понижава.

Анализатори отдават поевтиняването му на повишения внос на втечнен природен газ (LNG) в Европа, стимулиран от прекъсването на редица руски доставки на синьо гориво след инвазията на Москва в Украйна.

В момента цените на природния газ на европейските пазари са значително по-ниски от тези през 2022 г., когато на моменти те достигаха нива от над 300 евро за мегаватчас природен газ, посочва ДПА.

В неделя стана известно, че "Булгаргаз" предлага за февруари цена на природния газ от 73 лева за мегаватчас, без акциз и ДДС, което е с 5,93 процента под утвърдената регулирана цена за януари.

КЕВР утвърди цена на природния газ за януари от 77,60 лева за мегаватчас - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

 Утвърдената цена е с 11,31 процента по-ниска спрямо декември, когато беше 87,50 лв./MWh. 

На 1 февруари "Булгаргаз" ще внесе окончателното си предложение за цената на природния газ за февруари (по фактори, действащи към 31 януари), след което КЕВР ще вземе решение.

В последните дни на 2023 г. председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че "намаляването на цената на природния газ в разгара на отоплителния сезон е добра новина за всички български потребители, които потребяват синьо гориво". Независимо, че е зимен период, когато е нормално цената на природния газ да се увеличава, тази година тя намалява, като причините за това, според Иванов, са сравнителното мекото време и запълнените газови хранилища в цяла Европа. Газохранилището в Чирен е запълнено с малко под 90 на сто газ, но достатъчно, за да премине есенно-зимният сезон без проблеми.