Руската държавна компания "Транснефт" е била уведомена днес от Украйна, че доставките на петрол към Унгария по тръбопровода "Дружба" временно са преустановени заради спад в налягането на съоръжението, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Унгарският премиер Виктор Орбан свика тази вечер извънредно заседание на Съвета по отбрана към правителството във връзка със ситуацията около петролопровода и съобщенията за ракети, паднали в Полша, съобщиха ТАСС и БТА.

Преди дни групата на седемте най-богати страни в света и Австралия се договориха за определяне на фиксирана цена на руския петрол по-късно този месец, вместо да приемат плаващ курс, съобщиха източници на Ройтерс.

Представители на САЩ и страните от Г7 бяха в интензивни преговори през последните седмици относно безпрецедентния план за ограничаване на цените на доставките на петрол по море, който се планира да влезе в сила на 5 декември - за да се гарантират, че санкциите на ЕС и САЩ, насочени към ограничаване възможностите на Москва да финансира инвазията си в Украйна, няма да повлияят негативно на световния пазар на петрол.

"Коалицията се съгласи, че таванът на цените ще бъде фиксирана цена, която ще се преразглежда редовно", каза източник от коалицията, който не е упълномощен да говори публично, цитиран и от БТА.

Русия заяви, че ще откаже да доставя петрол на държави, които определят пределни цени.