Премиерът Бойко Борисов отново е лайв в официалния си профил във Фейсбук с джипа в посока инспекция на строителството на "Балкански поток" при Търговище.

С министър-председателя е и директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който се вози на задната седалка.

Двамата обсъждат как протича строителството, а премиерът отбеляза, че "България строи българската газова връзка и призова да няма спекулации, тъй като диверсификацията на природен газ у нас вече е факт".

Строежът продължава, въпреки че има индикации, че е възможно САЩ да наложат санкции на "Турски поток". Двата проекта са свързани, макар да са с различни имена.

"Десетилетия наред се говореше, че България ще бъде диверсифицирана ще може да получава американски, азерски, катарски, изрелски и всякакъв друг газ. Сега това е факт. Не бъдеще време, а факт. Във всички посоки се вижда българската газопреносна система", обясни Борисов.

В хода на разговора бе обсъдена и аварията на газопровода на "Булгартрансгаз" с Гърция от онзи ден, а Малинов увери, че транспортът на газ за Гърция вече е възстановен. Това бе съобщено официално от компанията тази сутрин.

Премиерът се върна отново на инфраструктурните проекти, които се правят в момента.

"Нека българите видят какви големи инфраструктурни проекти се правят в момента. След няколко месеца всичко това ще е жито. Ето затова не могат да ни простят, сбъдваме мечта на поколения българи. Кога иначе ще дойде тук някой да копае под царевицата?", каза той.

Оглеждането на строителството на "Балкански поток" се проведе часове наживо с над 5 видеа от обиколката на премиера Борисов. В тях се обсъждат технологични аспекти на процеса по строителството.

След това премиерът инспектира и строителството на АМ "Хемус" при Белокопитово.

Обиколката протича с анализ на пътя, като Борисов се възхищава как се пази архитектурата при строежа - "Над 400 работници се занимават само с това", отбеляза той. "Пазим наследството. Всичко, което има по трасето, се пази и се кара в музеите", каза Борисов.

С постановление на Министерския съвет от вчера се осигуряват 81 421 062 лв., за да се разплатят извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16,3 км от автомагистрала "Хемус" - в участъка между Буховци и Белокопитово.

Премиерът обяви, че инспектираният участък вече е тресиран и започва полагане на асфалт. "Всичко това се прави за младите хора. В момента градим инфраструктурата на Севера и Северозапада. Ще развиваме и туризмът на Северното Черноморие", заяви Борисов.

Докато премиерът инспектира обаче, в парламента се вихреше скандал с искане от страна на БСП Борисов да дойде в парламента за обсъждане на мерките, предприети от правителството за кризата, причинена от коронавируса. В знак на протест БСП напуснаха залата.

Междувременно от правителствената пресслужба съобщиха, че по разпореждане на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъдат закупени 80 хиляди литра вода за хората от Хасковска област, които втори ден са без вода заради превантивното спиране на водозахранването от басейна на р. Марица. Количествата ще бъдат осигурени със средства от партийната субсидия на партията.

Тази сутрин областният координатор на ГЕРБ-Хасково Делян Добрев съобщи, че по предварителни изчисления до пускане на водоподаването на населението ще са необходими 160 хиляди литра вода. От БЧК имат възможност да осигурят половината. По решение на премиера Бойко Борисов останалото количество още днес ще бъде купено от ГЕРБ.