Сериозен ръст на търсенето и продажбите на чипове се наблюдава през май. Това показват данните на Асоциацията на полупроводниковата индустрия (Semiconductor Industry Association, SIA). Така през май продажбите в световен мащаб са били за 43.61 млрд. долара, което представлява ръст от 4.1% в сравнение с април, когато сделките са били за 41.88 млрд. долара.

Още по-сериозно изглеждат нещата на годишна база. През май 2020 г., когато пандемията вече бе обхванала целия свят и дойдоха първите локдауни, а хората масово започнаха да работят дистанционно, търсенето на чипове беше доста сериозно, като се има предвид масовата необходимост от компютри, лаптопи, сървъри, телевизори и друга подобна електроника. И въпреки че производството и търговията започнаха да се нормализират, увеличението на продажбите на чипове между май 2020 и май 2021 г. са нараснали с над 26% повече.

"Търсенето на полупроводници в световен мащаб остава на високи нива и през май. Продажбите се увеличават както на месечна, така и на годишна база. И това се отнася за всички основни пазари", обяснява главният изпълнителен директор на SIA Джон Нюфър.

Данните на Асоциацията показват, че Европа е лидер по ръст на продажбите през май, които са се увеличили с 31.2% спрямо същия месец на предходната година. В Япония - с 20.4 на сто, в Северна и Южна Америка - с 20.9%, в Китай - с 26.1 на сто, в Азиатско-тихоокеанския регион (без Китай и Япония) - с 30.9%.

3e-news.net