Фючърсите на американските фондови борси се понижиха рязко на извънборсовата търговия след информации, че властите в САЩ са в готовност да стартира в скоро време търговската война с Китай. Повод за тези притеснения дадоха днешни информации на "Уолстрийт джърнъл" и на агенция Ройтерс, съобщи БНР.

Информацията на Ройтерс, че Вашингтон подготвя и втори списък с китайски стоки за 100 млрд. долара, които могат да бъдат обложени с високи мита, доведе до спад на фючърсите на индекса DJIA с около 130 пункта (понижение с 0,51%), след като за кратко индексът на сините чипове дори загуби над 150 пункта.

Фючърсите на широкия индекс S&P500 пък се понижават с 0,4%, а на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,25% няколко часа преди старта на реалната търговия на Уолстрийт.

В същото време индексът на щатския долар спрямо останалите основни валути парира част от сутрешното си поскъпване до нови върхове за 2018-а година. Индексът на долара се понижава с 0,2% към 94,70 пункта, след като в началото на днешната европейска търговия нарасна до нов 7-месечен връх от 95,13 пункта (най-високо ниво от края на октомври/началото на ноември 2017-а година).

Новините за назряла търговска война между САЩ и Канада парират и част от драматичната обезценка на еврото спрямо щатския долара, която беше факт след края на заседанието на ЕЦБ в четвъртък.

Еврото поскъпва предпазливо с 0,3% към 1,1600 долара, след като вчера единната валута се обезцени с близо 2%, а по-рано днес удари за кратко двуседмично дъно от 1,1543 долара (точно над ключовото 10-месечно дъно около 1,1510 долара от 29-ти май), тъй като инвеститорите на валутните пазари реагираха негативно на вчерашните решения на ЕЦБ.

Въпреки текущия отскок, еврото е на път да отбележи най-здрава седмична обезценка от средата на юни 2016-а година насам, когато британците гласуваха изненадващо в подкрепа за Брекзит.