Евродепутатите одобриха продължаването на безмитния внос на украински храни и продукти в ЕС с още една година, като отхвърлиха предложения за налагането на ограничения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейската комисия беше предложила вносът без мита и квоти да може да продължи поне до юни 2025 г., което беше одобрено от Комисията по търговията към ЕП с 26 гласа "за" срещу 10 "против" и един въздържал се.

В отговор на мащабните фермерски протести обаче беше приета т. нар. "внезапна спирачка" за пилешкото месо, яйцата и захарта. Това означава, че митата могат да бъдат наложени извънредно, ако вносът надвиши сериозно обемите от 2022 и 2023 г.

Вносните мита и квотите за украинските земеделски продукти бяха отменени през 2022 г. след началото на руската инвазия, която наруши нормалния износ през Черно море. Фермерите в Европа обаче недоволстват от този внос, който според тях нарушава правилата на конкуренцията.

Вотът в комисията премахва последната сериозна пречка пред законопроекта. Очаква се той да бъде гласуван в пленарна зала следващата седмица, след което да бъде одобрен от страните членки, повечето от които вече го подкрепиха.

Депутатите предложиха серия поправки към текста, като например включването на меда и зърнените храни в списъка на продуктите, за които може да бъде прилагана "внезапна спирачка", но те не бяха приети.

Гласувани са подобни правила за безмитен внос и от Молдова.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подписа писмо до Европейската комисия (ЕК), подготвено съвместно с министрите на земеделието на още 19 държави членки, в което се настоява за краткосрочни отговори на неотложните проблеми на земеделските производители, съобщиха в сряда от пресцентъра на аграрното министерство.

В писмото до изпълнителния заместник-председател на ЕК по Европейския зелен пакт Марош Шефчович и до комисаря по земеделие Януш Войчеховски се посочва, че "от няколко месеца в много държави членки на ЕС се провеждат демонстрации на голям брой фермери, което е симптом на криза в цяла Европа".

Министрите на земеделието на България, Австрия, Хърватия, Кипър, Чешката република, Гърция, Унгария, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция отбелязват изразените чрез протести в цяла Европа проблеми като ниските средни доходи на фермерите, нарастването на производствените разходи и стандартите за производство на фона на инфлацията, засилена от агресивната война на Русия срещу Украйна.