Земеделските производители остават в протестна готовност, обявиха представители на браншови организации в сектора на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. Те очакват решение на структурите по места дали приемат предложените от правителството мерки за подкрепа на срещата в Министерския съвет вчера и тогава ще обявят какво ще правят.

Междувременно техни колеги запалиха клада пред земеделското министерство и поискаха незабавната оставка на ръководителя му Кирил Вътев.

Снимки от протеста им ВИЖТЕ ТУК>>

Вчера в Министерския съвет се състоя среща на представители на браншови организации на земеделците с премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министъра на финансите Георги Клисурски. На срещата правителството представи конкретни предложения за подпомагане на земеделските производители, стана известно след срещата.

Към момента протестът на земеделските производители за утре не е отменен, каза на пресконференцията Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който коментира резултатите от срещата. На срещата в Министерски съвет получихме конкретни предложения за най-важната за хората по места тема - финансовата част, отбеляза Проданов и посочи, че предложението на Министерството на финансите и на министър -председателя по темата финанси в сектор "Зърнопроизводство" е подпомагане да получат всички зърнопроизводителни стопанства, които декларират за 2023 г. загуби.

Ставката за подпомагане, която беше предложена, е 10 лв. за първите 3000 декара до 30 март и 10 лева до 30 септември, за площите над 3000 декара - 10 лева обща ставка, 5 лева сега и 5 лева до 30 септември, каза Проданов.

Проданов отбеляза, че на срещата са коментирани и законодателните инициативи и добави, че именно те водят до решаване на проблемите им в дългосрочен план. Стигнахме до разбирателство, че тези закони трябва да се променят, че ще се променят и че министър-председателят поема отговорност за това с конкретни срокове, докъдето му се простират неговите възможности, посочи Проданов.

Илия Проданов каза, че към момента нямат решение дали постигнатото на срещата в Министерския съвет ще бъде одобрено от хората по места. Той добави, че снощи са провели Управителен съвет на Националната асоциация, както и на Аграрната камара, информирани са всички структури по места. Днес тези хора се събират навсякъде и решават какви действия предприемаме, каза Проданов.

Междувременно, докато представители на фермерски асоциации обявяваха решенията си по предлаганата от държавата помощ, техни колеги се събраха пред Министерството на земеделието с искане министър Кирил Вътев да подаде незабавно оставка.

Протестиращите бяха поканени от министъра на разговор, но отказаха да се отзоват, предаде БНР.

Снимка: БТА

Председателят на български животновъди Бойко Синапов и председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители Велин Георгиев обясниха мотивите за протеста днес и заявиха, че протестите ще продължат и ще се стигне до блокиране на пътища. Решението за формата им ще бъде взето съвместно с браншовите организации.

Снимка: БТА

"Министър Вътев не може да се справи с управлението на целия земеделски сектор. Той лъже, защото ние поискахме украинската помощ още преди нова година, когато протестирахме тук и една от главните точки беше да се защити бюджета, който ни е разпоредено от Европейската комисия и е даден картбланш. Той не е внесъл доклад в Министерството на финансите, не е защитил интересите му. Има голяма част от субсидиите, които все още не са изплатени. Ще провеждаме масови протести в страната, ще затваряме пътища. И ние започва като френските фермери. Ние, за разлика от колегите, се съобразяваме с членската маса. Каквото решат хората". 

Снимка: БТА