Хиляди полски фермери протестираха край офиса на премиера Доналд Туск, горейки гуми и хвърляйки пиратки, с искания за спиране на евтиния внос и разпоредбите за защита на околната среда, които според тях засягат поминъка им. По-късно демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията край сградата на парламента във Варшава, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Полицията използва сълзотворен спрей и обвини някои от протестиращите в прояви на насилие спрямо силите за сигурност.

Хиляди фермери се събраха днес в полската столица, горейки автомобилни гуми и хвърляйки пиратки, с искания за спиране на евтиния внос и разпоредбите за защита на околната среда, които според тях засягат поминъка им. 

Някои от протестиращите понесоха по улиците ковчег с надпис "фермер, живял 20 години, убит от Зелената сделка", надувайки свирки и развявайки полски знамена, преди планирания марш към парламента.

Според полицията недоволни фермери са хвърляли и камъни по нейни служители, няколко полицаи са били ранени, а десетина души са били задържани.

Кадри от местни медии показаха няколко протестиращи, проправили си път на територията на парламента, преди да бъдат задържани от полицията.

Фермери от целия ЕС призовават за промени в ограниченията, въведени чрез Зелената сделка на ЕС за борба с климатичните промени, както и за връщане на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна, които бяха отменени след руската инвазия.

Снимка: БТА/АР

В Полша това изисква деликатен баланс от правителството на Доналд Туск в година на местни и европейски избори. Властите се опитват да отговорят на тревогите на фермерите, докато същевременно продължат подкрепата за Киев.

Снимка: БТА/АР

Селскостопанските производители изпълниха обещанието да се върнат във Варшава, след като хиляди техни представители демонстрираха в столицата преди седмица. Сега те са подкрепени и от най-големия синдикат в страната - "Солидарност", както и от ловци и лесничеи.

Снимка: БТА/АР

"Миньори, работници от стоманодобива, автомобилостроенето, хранителната индустрия и много други сектори също са тук", каза профсъюзният лидер Пьотр Дуда.

Снимка: БТА/АР

Туск заяви по-рано, че пазарните смущения се дължат не само на селскостопанските продукти от Украйна, но и на внасяните от Русия и Беларус. Той каза в понеделник, че Полша планира да поиска ЕС да забрани вноса на селскостопански стоки от Русия и Беларус. Премиерът е поканил лидерите на фермерите на преговори в събота.