Горивата по бензиностанциите в началото на март, както и сега, са достатъчни, за да покрият търсенето, съобщи в парламента Георги Димов, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) на заседание на Подкомисията на Народното събрание за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Приходната агенция представи информация за извършените от нея проверки за цените на горивата.

Потреблението на горива на 28 февруари е било приблизително следното: бензин - 2 милиона литра; дизел - 9 милиона литра; и пропан бутан - 1,5 милиона литра. Потреблението на 1 март е: бензин - 1,7 милиона литра; дизелово гориво - 8,5 милиона литра; и пропан бутан - около 1,5 милиона литра.

На 2 март, когато се разрази истерията с цените на горивата, са продадени приблизително два пъти повече количества от трите вида горива.

На 3 март и 4 март имаше леко завишаване на продажбите, но това е нормално при почивните дни, отбеляза Димов, цитиран от БТА.

За периода 6-14 март потреблението е стандартното и НАП не отчита проблем за доставка на горива, каза зам.-директорът на НАП.

Запитан за потреблението на горива в предходни години, Димов посочи, че през 2020 година почти целият свят беше спрял заради пандемията, а през 2021 година има увеличение на потреблението.

Димов отказа да коментира състоянието на държавния резерв, защото това е класифицирана информация, но обеща данни при закрито заседание на комисията. Има проверка на рискови стоки, няма допълнителен мониторинг върху търговията със зърно, добави той.

Не е наша работа да следим цените на стоките, но следим за данъчни измами и невнасяне на данъци и осигуровки. Има рязко повишение на цената на горивата, но НАП не може да промени цената на търговските продукти. Има система за контрол на горивата, система за фискална памет. НАП следи за отклонение за данъчни задължения и опити за измама, заяви Георги Димов.

След събитията на 2-3 март (големите опашки за горива в бензиностанциите) създадохме оперативен център за наблюдение на бързооборотни стоки. Не бяхме обаче подготвени за това което стана в събота (12 март) в една търговска верига с цената на олиото, каза Димов. Има възложени проверки за цената на олиото в 28 областни града. Проверките ще бъдат разширени и в по-малки градове. Смятаме за правилно да присъстваме в обектите и да търсим документи за произход, цена на доставка и цена на продажба и други документи, добави той.

Димов обеща конкретна информация на втората част на заседанието, което стана закрито и медиите бяха изведени от залата.