Швеция временно ще намали данъците върху горивата, ще компенсира собствениците на автомобили и ще разшири схемата за намаляване на сметките за електроенергия на фона на покачващите се цени на енергията, предадоха световните агенции. Словенското правителство пък замразява максималните цени на горивата на дребно от утре, за да успокои ситуацията на пазара.

Словения въведе таван на цените на горивата на дребно

От утре литър безоловен бензин в Словения ще струва 1,503 евро, а литър дизел - 1,541 евро, съобщи министърът на икономиката Здравко Почивалшек. Правителството реши да замрази максималните цени на горивата на дребно, като мярката ще бъде в сила за 30 дни.

Цените на горива се повишиха по няколко причини - заради по-високото търсене, но и заради войната в Украйна.

Някои от доставчици са свързани с руския петрол прекалено много и прекалено дълго. Може да очакваме цените да растат, каза още министърът.

Той отново подчерта, че има достатъчно количество горива в Словения, така че не трябва да има опасения от недостиг.

На въпрос дали може да бъдат въведени ограничения за чужденци, Почивалшек отговори, че за момента не се предвижда. По думите му цените са подобни на цените, които са били в сила досега, а може би са и малко по-ниски.

Цените в Австрия и Хърватия са малко по-високи от словенските, в Унгария са доста под словенските, а в Италия са доста над нашите, каза той, като допълни, че в зависимост от ситуацията ще се взимат допълнителни мерки.

Швеция намалява данъка за горивата

Правителството съобщи, че намаляването на данъците върху горивата ще струва около 3,7 милиарда крони (383,58 милиона долара), докато компенсацията на собствениците на автомобили ще добави още 4 милиарда крони (417,68 милиона долара - бел. р.) към сумата.

Други 4 милиарда крони ще бъдат заделени в бюджета, за да се стимулират потребителите да преминат към електрически превозни средства.

Намалението на данъка върху горивата "до минимално допустимото ниво в съответствие с правилата на ЕС" ще е за периода от юни до октомври 2022 г., съобщи шведският финансов министър Микаел Дамберг.

"Ситуацията остава несигурна и цените силно се колебаят, но виждаме, че трябва да подкрепим спешно потребителите на този етап и в същото време - да вземем мерки за допълнително намаляване на зависимостта ни от изкопаемите горива", каза министърът.

Днес бензинът на дребно в скандинавската страна струваше 21,39 крони (2,22 долара) за литър. 52 процента от цената му, или 11,1 крони (1,15 долара), се сформира от данъци.