От понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прави мониторинг върху пазара на горивата, на фармацевтични продукти и пазара на цимент, каза Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на КЗК, на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации. Като гледам, ще почнем да наблюдаваме и пазара на хранителни продукти, добави той.

КЗК не е орган, който защитава потребителите, а развива конкуренцията и свободната инициатива на стопанската дейност. Това не е секторен регулатор и през него не се защитават цени, каза Кюмюрджиев.

Ние не разследваме спекула, ние разследваме за тайни споразумения между конкуренти за решения за цени, подчерта той.

КЗК следи за непазарно поведение на участници на тези пазари. Ако видим подобно нещо, можем да се самосезираме. Най-трудните за установяване нарушения са антитръстовите нарушения. Инструментариумът тук ни е много ограничен. Няма нито един случай за доброволно разкриване на подобни нарушения, каза още зам.-председателят на КЗК.

Комисията има две производства срещу групата "Лукойл" по твърдение за отказ от достъп до данъчни складове на горива и транспорт на горива. Първото е на предпоследен етап на работа, а второто е още в начална фаза.

Забелязваме намаляване на господстващото положение на "Лукойл" на пазара на горива в България. Виждаме нов играч, който има 18-20 процента от вноса на горива, отбеляза Кюмюрджиев.

Няма производство спрямо спекулативните цени по някои бензиностанции от миналата седмица, защото нямаме данни за антимонополно нарушение. Не съм убеден, че тези бензиностанции имат господстващо положение върху пазара на горива, каза Кюмюрджиев по опашките по бензиностанциите миналата сряда.

Причината е, че дори малки бензиностанции да са спекулирали с цените, те не са в господстваща позиция на пазара и не могат да бъдат санкционирани.

КЗК не се занимава със спекула - ние не наказваме спекуланти, това е работа на други органи, повтори Кюмюрджиев. КЗК няма инструментариум да провери дали една цена е справедлива, дали е висока или ниска, каза още зам.-председателят на Комисията. Ние следим само цените на операторите с господстващо положение, каза той. КЗК не следи котировките на стоките по борсите, това не е наша функция, добави той.

Председателят на комисията Мартин Димитров посочи, че котировките на руския петрол са близки до тези отпреди поскъпването на горивата преди няколко дни. Ако това е така и основният петрол, който се ползва в България е руски, каква е причината за резкия скок на цената на горивата, попита Димитров.

Когато цената на петрола се повишава, коефициентът на поскъпване на горивата е 0,96, а когато цената му пада - коефициентът на поевтиняване на горивата е 0,86, каза още Димитров. Високите цени на горивата означават спад на растежа на икономиката, посочи председателят на комисията. Народните представители поискаха другата седмица да чуят позицията и на Комисията за защита потребителите за високата цена на горивата, да се извикат и представители на Комисията за защита на конкуренцията.