В редица европейски страни хората така и не могат да си позволят собствен дом. Нарастващата инфлация, скокът на лихвените проценти и кризата с разходите за живот от последните две години задълбочиха отдавна съществуващия проблем с имотите на Стария континент.

От близо десетилетие цените на недвижимостите в Европа безспирно вървят нагоре. Голяма част от скока в стойността им се дължи на институционалните инвеститори. От първото тримесечие на 2015-а година, когато цените се повишиха рязко, до втората половина на 2022-а година жилищата в ЕС поскъпваха по-бързо от наемите. Те се увеличиха средно с 43 процента. Поскъпването се ускори особено много по време на пандемията, когато хората бързаха да купуват жилища.

През последните три месеца на миналата година обаче тази тенденция се обърна - данните, публикувани от ЕС, показват, че стойностите на имотите вървят надолу второ поредно тримесечие.

По-високите лихви отблъскват купувачите

Миналата година в няколко европейски държави цените на жилищата спаднаха за първи път от повече от десетилетие. В Германия например жилищата са поевтинели с 6,8 процента през 2022-а година. Това е най-сериозният годишен спад от началото на статистиката през 2000-та година. Федералната статистическа служба обяснява това с инфлацията и "по-високите разходи за финансиране".

Свиващото се търсене показва, че за мнозина кандидати да се сдобият с жилище тази възможност вече не е реалистична. Има и признаци за намаляващо предлагане. През април 2023-а година в Германия е било разрешено строителството на почти една трета по-малко жилища в сравнение със същия месец на 2022-а. "На много места има истинска липса на жилища, а в същото време строителството се спира", обяснява парадоксалната ситуация експертът по строителството Лудвиг Дорфмайстер.

Друга от причините е общата несигурност на германския пазар, отбелязва Томас Хайн от холандската банка ING. Той казва, че Законът за енергийната ефективност на сградите в Германия обърква потенциалните купувачи по отношение на ремонтите, които ще трябва да направят, за да покрият новите изисквания. Към това се добавя "актуалната липса на сигурност за разходите при строителството и в проектите за модернизация и обновяване, както и за наличието или не на материали и майстори, както и развитието на инфлацията", коментира той пред ДВ.

Подобна тенденция на спад се наблюдава и във Великобритания. През юни цените на жилищата в Обединеното кралство се понижиха с 2,6 процента на годишна база. Това е най-сериозното поевтиняване от 2011-а година насам.

Експертите отбелязват, че в много от развитите икономики лихвените проценти по ипотечните кредити са се повишили твърде рязко. "В момента пазарната стойност наимотите е надценена с около 30 процента", казва пред ДВ британският икономист Андрю Гудуин. Но дори във Великобританиия да е така, "срив или нещо подобно не може да се прогнозира", посочва Гудуин.

Спадът ще приключи преди да е започнал?

Всъщност има признаци, че спадът в цените на имотите може да се забави още преди реално да е започнал. Поевтиняването на жилищата в Германия в първите три месеца на 2023-а година е с 3,1 процента, което е по-малко от спада с 4,9 на сто, регистриран през предишното тримесечие. А в Австралия и САЩ, където миналата година също имаше известно намаление на цените, стойностите на жилищата вече дори се повишават. Дори в Южна Корея, където цените рязко спаднаха, се наблюдават индикации за стабилизация. Експертите Дорфмайстер, Хайн и Гудуин обаче не очакват да се стигне до сериозен или продължителен спад на цените на имотите.

През април Международният валутен фонд прогнозира, че "когато инфлацията отново бъде овладяна, централните банки на развитите икономики вероятно ще облекчат паричната политика и лихвените проценти ще се върнат към нивата си преди пандемията".

Статията е публикувана ТУК >>