Шведски апелативен съд е приел вчера искането на руския газов концерн Газпром и е наредил да бъде спряно изпълнението на решението на Стокхолмския арбитраж от 28 февруари по спора с Нафтогаз за транзитния договор с Украйна, предаде ТАСС.

Газпром е подал иска на 7 юни за обжалване на арбитражното решение по договора за транзит на газ и опитите на Нафтогаз преди разглеждането на жалбата по същество да започне процедури по принудително изпълнение на решението в различни юрисдикции.

Апелативният съд се съгласи, че има достатъчно основания за спиране на изпълнението на решението на Стокхолмския арбитраж. Решението лишава Нафтогаз от основания да се опитва да запорира активи на Газпром в чужбина. Газпром ще използва този факт при обжалването на действията на съдия изпълнителите в Швейцария и Холандия, се посочва в прессъобщение на руската компания.

Стокхолмският арбитражен съд се произнесе през декември и през февруари по споровете между Газпром и Нафтогаз за договорите за доставка и транзит на газ, задължавайки руската компания да плати на украинската страна около 2,6 милиарда долара компенсация за недоставен газ.

Решението на съда задължаваше Киев да възобнови вноса на руски газ, но оттогава Газпром иска да го обжалва и отказва да го прилага, като не доставя газ на Украйна и не плаща обезщетение.

Затова, за да постигне прилагане на решението, Киев може да иска замразяване на активи на Газпром от съдилища в страни, признаващи Стокхолмския арбитраж.

Украинската компания Нафтогаз възнамерява да оспорва постановлението на Апелативния съд в шведския окръг Свеа за прекратяване на изпълнението на Стокхолмския арбитражен съд от 28 февруари 2018 година по спора между руския газов гигант Газпром и Нафтогаз в рамките на договора за транзит на газ през територията на Украйна. Това съобщи днес пресслужбата на Нафтогаз в отговор на въпрос на ТАСС.

"Компанията скоро ще подаде в съда свои разгърнати пояснения и контрааргументи и очаква, че отчитайки ги, съдът ще отмени решението за спиране", се казва в съобщението.

Шведски апелативен съд е приел вчера искането на руския газов концерн Газпром и е наредил да бъде спряно изпълнението на решението на Стокхолмския арбитраж от 28 февруари по спора с Нафтогаз за транзитния договор с Украйна, съобщи ТАСС по-рано днес.

 

Затова, за да постигне прилагане на решението, Киев може да иска замразяване на активи на Газпром от съдилища в страни, признаващи Стокхолмския арбитраж.