Щетите по повредения в неделя газопровод в Балтийско море са нанесени с "доста голяма сила", каза днес естонският министър на отбраната Хано Певкур. Вчера Финландия заяви, че повредата може да е резултат от умишлено действие, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Подводният газопровод "Балтикконектор"(Balticconnector) и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония, бяха повредени в неделя.

Вчера Хелзинки заяви, че повредите вероятно са причинени от "външна намеса" и че причината се разследва.

"Ясно се вижда, че тези щети са причинени с доста голяма сила", каза Певкур пред Ройтерс, като добави, че на този етап разследващите не изключват нищо.

"Така че за какво точно става дума, все още не можем да уточним, но за момента по-скоро изглежда, че е имало механично въздействие или механично разрушаване."

Хенри Ванханен, научен сътрудник във Финландския институт за международни отношения, заяви, че основният въпрос ще бъде как НАТО ще реагира, ако бъдат събрани доказателства, че държава стои зад повредата на тръбопровода. Финландия и Естония са членки на Северноатлантическия съюз.

"Тъй като това може да означава, че става дума за нападение срещу инфраструктура на страна членка на НАТО", каза той. "Мисля, че големият въпрос в дългосрочен план е дали имаме ясен набор от потенциални контрамерки за такива дейности?", каза Ванханен и добави въпроса как подобни действия могат да бъдат предотвратени.

Газопроводът "Балтикконектор", който е дълъг 77 км, беше спрян рано сутринта в неделя, тъй като беше установено изтичане на газ. Финландският оператор на тръбата "Газгрид" (Gasgrid) съобщи, че ремонтът ще отнеме месеци.

Тръбата свързва финландския град Инко с естонския Палдиски и върви по дъното на Финския залив.