Страни от ОПЕК+ решиха на среща на групата във Виена вчера да удължат до края на следващата година доброволното намаляване на своите квоти за добив на петрол, предадоха Ройтерс, Франс прес и ТАСС.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд съобщи новината на пресконференция сред края на заседанието.

На 2 април някои държави от групата, която включва Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и партньори, сред които и Русия, решиха да намалят добива си с общо 1,66 милиона барела на ден до края на тази година. Вчера, на фона на понижаването на цените на "черното злато", тези държави от ОПЕК+ се договориха мярката да остане в сила и през цялата следваща година.

Сред въпросните страни са Саудитска Арабия, Ирак, Кувейт, Алжир и Казахстан. Саудитска Арабия реши през април да намали дневния си добив с 500 хиляди барела.

Днес саудитският министър на енергетиката обяви, че от другия месец страната му ще намали допълнително своето производство с един милион барела на ден.