Запасите от петрол в Стратегическия петролен резерв на САЩ в края на годината ще достигнат до или ще надхвърлят равнището, което са имали преди мащабното освобождаване на резерви преди две години, извършено на фона на пиковите цени на суровината. Това обяви в понеделник американската министърка на енергетиката Дженифър Гранхолм, цитирана от Ройтерс и БТА.

Министърката заяви също, че паузата за издаване на разрешителни за втечнен природен газ, наложена от администрацията на президента Байдън, "ще е далеч зад нас по същото време идната година". Паузата е временна и наложена само с цел проучване, коментира Гранхолм

Запасите от петрол ще достигнат тези равнища частично заради отмяната на договорените от Конгреса продажби за около 140 милиона барела, каза тя. Понастоящем в резерва има около 362 милиона барела, което е спад спрямо 638 милиона барела преди три години.

Други договорени от Конгреса продажби също могат да бъдат анулирани, добави Гранхолм.

Попълването на Стратегическия петролен резерв е приоритет на Конгреса и "това е разговор, който ще водим с тях", уточни министърката.

Завършването на поддръжката в едно от хранилищата ще позволи на САЩ да купуват повече петрол, каза Гранхолм на енергийна конференция ( CERAWeek ) в Хюстън.

Енергийни експерти проучват скока на цените на петрола в САЩ и влиянието върху обратното изкупуване, заяви министърката.

Енергийното министерство се стреми да изкупи обратно петрола на цена под 79 долара на барел. Фючърсите на американския лек суров петрол се търгуваха днес над 82 долара за барел.